Verdere verbetering van het platteland

Er leven steeds minder mensen op het Chinese platteland, maar toch is er een nieuw actieplan om het leven op het daar tegen 2025 aanzienlijk te verbeteren.

Foto Xinhua Disclaimer

China kent een sterke jaarlijkse migratie van het platteland naar de stad. De bedoeling is dat deze verstedelijking (nu 65%) nog een aantal jaren verder gaat tot meer dan 80%. Intussen mogen echter de plattelandsbewoners niet vergeten worden.

Volgens het nieuwe actieplan moet er tegen 2025 merkbare vooruitgang zijn bij de bouw van plattelandsinfrastructuur en moeten de levensomstandigheden op het platteland verder verbeteren. Dat staat in een gezamenlijk document van de Communistische Partij en de Chinese regering.

Tot 2025 moet er een betere en zekerder toegang tot rurale infrastructuur gegarandeerd worden voor elk dorp en elke familie, moeten de openbare basisdiensten voortdurend verbeteren, en moet men blijvende resultaten zien van de promotie van culturele en ethische vooruitgang op het platteland.

De Centrale Leidende Groep voor het Plattelandswerk zal dit actieplan gebruiken als leidraad om bouwprojecten voor het platteland te laten vooruitgaan en het platteland meer attractief te maken als leef- en werkplaats.

Het plan voorziet 12 kerntaken voor de projecten op het platteland; daaronder het opmaken van een gecentraliseerd plan, het versnellen van de uitvoering van belangrijke projecten, en verbetering van de werkmethoden in rurale zones.

Concreet gaat men prioritair investeren in wegtransport, drinkwatervoorziening, energie, logistiek, informatisering, een volledig palet dienstverlening, plattelandswoningen , leefmilieu en efficiënter bestuur.

De strategie voor de verbetering van het leven op het platteland is gelanceerd in 2018. Doel is tegen 2035 de landbouw en het platteland grondig te moderniseren, en tegen 2050 een sterke landbouw, een mooi platteland en bemiddelde boeren te hebben. Einde 2020 waren in dit kader 40 miljoen privétoiletten gerenoveerd waardoor de toiletten op het platteland nu voor 68% hygienisch zijn. In een eerder plan werden tussen 2016 en 2020 al 1,4 miljoen kilometer plattelandswegen aangelegd. Tegen 2035 moeten er in totaal 5 miljoen kilometers liggen.

Voor de bescherming van het milieu moet het rurale bosbestand tegen 2025 minstens 32% bedragen. daarvoor komen er zo’n 20.000 ‘bosdorpen’.

Een belangrijk aspect van het nieuwe plan is de participatie van de plattelandsbewoners bij het nemen van de beslissingen en bij het uitvoeren van de projecten. Verder moet ook de traditionele architectuur en lokale cultuur gerespecteerd worden, eerder dan modellen van urbanisatie te kopiëren. ‘Boeren moeten begunstiigden, deelnemers,, bouwers en controleurs zijn van het proces’ , aldus onderzoeker Zhang Bin van het Ministerie van Landbouw en Platteland.

Bron: China Daily, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *