OogGetuige: Sanfu 三伏 is … zwoele zomeravonden in het park

Afgelopen zaterdag (16 juli) was het begin van Sanfu 三伏 in China. Sanfu, de tijd van de hondsdagen in China, bestaat uit drie perioden van ongeveer elk 10 dagen. Sanfu is de naam voor de heetste tijd van de zomer.

video bij https://www.5iz-china.com/post/sultry-summers-and-park-evenings-sanfu-%E4%B8%89%E4%BC%8F-time (opname G. Dumoulin) disclaimer

Dit stadion in het Tongzhou Canal-park in Beijing is elke zomeravond (en vroeg in de ochtenden) gevuld met mensen uit de buurt die genieten van de ‘koele’ avonden en die samen of individueel oefeningen doen. Het stadion is van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat open en gratis voor iedereen, behalve wanneer er officiële sportevenementen zijn. Een kleine impressie van zo’n avond.

Kalender

Sanfu stamt af van de oude Chinese stammen-takken kalender of ganzhi (干支, 1100 v.Chr.) met tal van tradities, nog steeds springlevend in levensstijl, voeding en traditionele Chinese geneeskunde.

Sanfu duurt meestal 30-40 dagen en is verdeeld in drie fasen; Toufu (头伏), Zhongfu (中伏) en Mofu (末伏). Het is een periode waarin mensen wordt aangeraden kalm en ontspannen te blijven, bijvoorbeeld in de koelte van parken. Typische Sanfu-voedingsmiddelen zijn mungbonensoep, vleesbouillon, eierpannenkoeken, chrysant- of jasmijnthee of watermeloen. Bij het begin van de Sanfu-periode eten veel mensen dumplings of noedels.

TCM

Sanfu is ook een essentiële tijd voor de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, TCM), en wordt beschouwd als een optimale periode voor het metabolisme. De meridianen zijn helder en soepel. Mensen kunnen hun immuniteit opbouwen om zich te beschermen tegen ziekten die in de winter kunnen voorkomen zoals hoesten, astma of artritis.

Sanfu
foto Xinhua disclaimer

Sanfutie (三伏贴) zijn medicinale pleisters met kruidenpasta die mensen tijdens Sanfu in ziekenhuizen kunnen krijgen. De pleisters worden op specifieke lichaamsdelen geplakt om de immuniteit en kracht voor de komende winter te verbeteren en voor te bereiden. Deze TCM-praktijk gaat tot meer dan 2000 jaar terug. Hij was erg populair in de Qing-dynastie (1644-1911) en is vandaag de dag nog steeds waardevol voor veel mensen. Hij is gebaseerd op het principe 冬病夏治, letterlijk ‘winterziekte, zomerkuur’.

Met dank aan onze ooggetuige (in het Tongzhou-Canal Park, Beijing)
https://www.5iz-china.com/post/sultry-summers-and-park-evenings-sanfu-%E4%B8%89%E4%BC%8F-time

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *