Ook AI ingezet tegen coronavirus

Op vraag van het ministerie hebben diverse firma’s van artificiele intelligentie (AI) zich gemengd in de strijd tegen het coronavirus. Dit gaat van het gebruiken van gezichtsherkenning voor temperatuurcontrole en snelle diagnose tot het inzetten van robots die leveren, desinfecteren, ook de temperatuur controleren of die personen opbellen.

Het Ministry of Industry and Information Technology (MIIT) heeft de sector van artificiele intelligentie gevraagd hun steentje bij te dragen in de bestrijding van het coronavirus. Het systeem van Megvii uit Beijing om op afstand de temperatuur te scannen wordt als pilot ingezet in het Mudanyuan metrostation en in een administratief gebouw in het noordwestelijk district Haïtian. Dit systeem meet de temperatuur van een persoon in een menigte van een afstand tot vijf meter. Het werkt zelfs bij personen met mondkapje en dit met een foutenmarge van 0,3 graden Celsius. Het kan tot 15 metro checkpoints per seconde verifiëren, snel een persoon lokaliseren en een alarm uitsturen en dit alles met één bemanningslid.

Baidu heeft infrarood sensors geplaatst in het Qinghe station. Het hoofdstedelijk bestuur voert temperatuurcontroles uit in alle metrostations en dit gaat via infrarood beeldscanners tot en met handmatige thermometers. Het Baidu systeem kan ook personen controleren die bewegen en dit met een foutenmarge van 0,05 graden C. Een vertegenwoordiger van Baidu zei dat het systeem binnenkort ook uitgerold wordt in de metro ingang van het Beijing South Railway Station.

Het te Shanghai gebaseerde DeepBlue Technology deelde mee dat zijn academie met succes een uniek AI algoritme heeft ontwikkeld dat toelaat snel een geneesmiddel te screenen op het coronavirus. Het eveneens te Shanghai gebaseerd Yitu Technology heeft een slim evaluatiesysteem voor het virus ontwikkeld. In Shanghai werken de buurtgemeenschappen al met AI voor meer efficiënte vroege screenen op de ziekte, meldt Xinmin Evening News. De stemrobot verzamelt informatie over de identiteit van de bewoners, de gezondheidstoestand en stelt vele vragen. Ze kunnen 200 oproepen maken op 5 minuten tijd waar vroeger twee tot drie uren over gedaan werd. Deze robots kunnen ook dagelijkse rapporten afleveren;

iFlytech uit Hefei heeft binnen haar gezondheidseenheid een team van 69 personen opgericht in functie van de epidemie. De firma ontplooit AI-robots die bevoegd zijn om medische dossiers te analyseren en patiënten met hoog risico te screenen. In Guangzhou Wanda Plaza is een robot uitgerust met luidsprekers en hoge definitie camera’s die bezoekers waarschuwt die geen mondkapjes dragen. Deze robots kunnen de temperatuur van 10 personen op 5 meter controleren met een precisiemarge van 0,5 graden Celsius. Deze robots werden ingezet in luchthavens, spoorwegstations, ziekenhuizen en winkelcentra in tien Chinese steden.

Andere initiatieven zijn robotreinigers die ruimten kunnen desinfecteren. De reinigingsrobot van Shanghai Lingzhi Technology kan via zelfnavigatie drie uur non stop werken en desinfecteren in ziekenhuizen. Webwinkel JD.com heeft te Wuhan aan het Wuhan Ninth Hospital haar eerste levering zonder bestuurder gemaakt vanaf haar depot op 600 meter afstand. In het Guangdong People’s Hospital and the Hangzhou First People’s Hospital worden robots ingezet om medicatie en voedsel te leveren aan personen die zich in quarantaine bevinden. De robot kan vier maaltijden ineens leveren, kan de liften gebruiken, vermijdt hindernissen en vindt vanzelf de weg terug.

SCMP,, Global Times, Technode

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Ook AI ingezet tegen coronavirus

  1. hahaha
    8 februari 2020 at 09:33

    Dit nieuwe virus bevindt in het lichaam voor 2 weken zonder enige symptomen zoals koors. In dat geval werkt de infrarood camera niet. Wel stel ik voor om GPS en Alipay te gebruiken bij elke Chinrees met een smartphone. Als ze bij eerste 7 ziekte mensen hun smartphone kunnen controleren dan kunnen ze er achter komen dat deze 7 ziekten 2 weken met elkaar in contact zijn gekomen en niet 1 dag bij de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar