Op een groen blaadje 50

-Kort milieunieuws

Nieuwe superrijst niet voor onmiddellijk

Yuan Long Ping


–De vader van de hybride rijst Yuan Long Ping is er  door een verbeterde soort superrijst in geslaagd het wereldrecord rijstproductie tot 13,9 ton per ha te brengen, maar het zal nog enkele jaren duren vooraleer de nieuwe superrijst op grote schaal kan worden voortgebracht. De normale opbrengst per ha bedraagt 6.3 ton, maar de nieuwe variant vereist goede omstandigheden die in de proef voorhanden waren. Dit is echter niet overal het geval, zodat Yuan Long Ping eerst 2 tot 2,5 miljoen ha met degelijke gunstige omgeving beoogt. Momenteel wordt dus export van deze zaden niet overwogen want experten ramen dat dit nog 3 tot 5 jaren kan duren. Volgens China’s vijfjarenplan wordt 100 % zelfbedruiping voorzien tijdens de periode 2011-2015 voor rijst, tarwe en mais terwijl dit 95 % tijdens 2005-2010
Sichuan vooraan in groene voeding
De provincie Sichuan is eerste qua productie van groene voeding in westelijk China en zevende provincie op nationaal vlak, aldus vicedirecteur Zhu Chunxiu van de provinciale landbouwdienst. Momenteel telt Sichuan 245 firma’s die groen voedsel vervaardigen en meer bepaald 972 producten. De groene voedselbases beslaan meer dan een miljoen ha. Zhu verwacht dat tegen het einde van het twaalfde vijfjarenplan de provincie 1300 dito producten zal hebben en de oppervlakte meer dan 1,2 miljoen ha zal beslaan. Noch clenbuterol, noch melamine werd in het circuit gevonden maar wel moest opgetreden worden tegen nep-groene voeding. Bron China Daily
Autoloze zondagen in China: eerder show
43 steden in China hebben deelgenomen aan de autoloze zondag, wat 35 meer is dan vijf jaar geleden toen het initiatief startte. Het gaat meestal maar om beperkte stadszones die autovrij- of autoluw werden gemaakt. Vaak merkt de bewoners nauwelijks het verschil met het drukke verkeer op een normale dag. Een krant uit Kanton peilde via haar blog naar de opvatting van bestuurders en 46 % van de 76 antwoorden zegden die dag liever te rijden. Een bestuurder uit Nanchang vertelt aan de Global Times dat met wagen hij er 20 minuten over doet naar het werk, terwijl dit met de bus 45 minuten betreft. Zonder beter gemeenschappelijk vervoer en meer fietspaden is de dag eerder een show.
Festival eten van hond stopt na 600 jaar
Sinds 600 jaren grijpt in de gemeente Qianxi die deel uitmaakt van de stad Jinhua in de provincie Zhejiang het hondeneten-festival plaats. China heeft dit festival nu verboden nadat protest was gerezen dat levende dieren voor de klant werden afgeslacht om te bewijzen dat het vlees wel vers was. Op Weibo waren er honderdduizenden reacties die hun afschuw uitspraken. Een online-poll wees uit dat 90 % van de stemmers een einde wilden aan de slachterij.
Ietwat in dezelfde sfeer situeert zich de campagne van Pekings stadsbestuur tegen illegale wanpraktijken betreffende vleesproducten. De campagne tegen dubieus vlees en onwettelijke additieven zal 3 maanden duren en is ook gericht op preventie van dierenziektes in herfst en winter. Bron Shanghai Daily.
Yao Ming campagne tegen vangst haaievinnen
De Chinese basketbalster en de Britse ondernemer Richard Branson hebben de handen in elkaar geslagen voor een campagne om haievinnensoep af te voeren van het menu. De soep wordt in China als een delicatesse beschouwd maar daarvoor worden elke week 1,5 miljoen haaien geslacht. Dit brengt sommige soorten in de gevarenzone van met uitsterven bedreigd. De eters beseffen het belang niet van de dieren in het ecologisch evenwicht en zijn zich nog minder bewust van de wreedheid van het afsnijden van de vinnen, waarna de dieren terug in zee worden gegooid met een trage dood als gevolg aldus nog Yao Ming die gesponsord wordt door de groep WildAid. De eerste restaurants die de haievinnensoep van het menu afvoeren werden al genoemd. Een Kantonnees visrestaurant gaat nog verder en stopte met het opvoeren van nog levende vissen.
Twijfel over kwaliteit dranken
80 % van de Chinese verbruikers hebben twijfels over de kwaliteit van de dranken; vooral onwettelijke additieven zijn de oorzaak van de bezorgdheid. Volgens een opinieonderzoek door China Youth Daily blijkt dat 67 % van de 1290 ondervraagden twijfels hebben over de kwaliteit van de zuivel. Meer dan de helft zijn ook bezorgd over de kwaliteit van fruit en groentensappen. Op de derde plaats komt onderustheid over dranken uit winkels en restaurants. Bron China Daily
GM en SAIC bouwen samen elektrische auto’s
General Motors Corp en zijn Chinese partner, het staatsbedrijf SAIC, zijn overeengekomen gezamenlijk een platform voor elektrische voertuigen te ontwikkelen. Het is de eerste Chinees-buitenlandse joint-venture die zich daaraan waagt. De JV zal de strijd om het marktleiderschap op de groene markt voornamelijk met Nissan en Volkswagen aangaan. Het ontwerp voor de nieuwe elektrische voertuigen wordt gemaakt door Pan Asia Technical Automotive Center, een engineering en design JV van GM en SAIC. De belangrijkste onderdelen worden door gezamenlijke teams van experten ontworpen. In een eerste fase worden de voertuigen gemaakt en verkocht in China zelf, zowel onder het merk GM als onder SAIC, nadien wil men ook in het buitenland auto’s bouwen. De snelle commercialisering van elektrische voertuigen wordt sterk gepusht door strenge uitstootnormen .

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *