Op een groen blaadje 84

Aanleg natuurgebied aan Xinjiang-meer
–Het Bestuur voor Bosbouw heeft besloten rond het Bostanmeer in Xinjiang een natuurzone van 1573 km² aan te leggen in het kanton Bohu. De werken zullen starten in april en de ecozone erin zal 42 % van de oppervlakte beslaan. Ook waterzuiveringsstations zullen worden gebouwd. Het Bostanmeer is 1100 km² groot en is het grootste natuurgebied met een visbestand.
2JV’s voor schaliegas
–China dat momenteel zowat afwezig is bij de ontginning van schaliegas, wil tegen 2015 van dat gas 6,5 miljard m3 ontginnen. Deze week werden om dit doel te bereiken twee nieuwe initiatieven getekend. Tussen SINOPEC en Total werd een voorakkoord getekend waarbij State Administration of Foreign Exchange 2 % aandelen verwerft van Total en waarbij beide samen een joint-venture gaan opzetten ter ontginning van China’s grote voorraden schaliegas. Het tweede akkoord betrof dit tussen Shell en China National Petroleum Corp die beiden de voorraden schaliegas gaan aanboren in Sichuans Fushun-Yongchuan blok.
Foie Gras onhygiënisch vervaardigd
Sinds het eerste experiment in 1981 is de productie van foie gras in China sterk gestegen want het land was in 2005 met een productie van 150 ton de zesde wereldwijd. China zou zelfs de eerste kunnen worden na verminderde productie in Hongarije en Israël. Momenteel telt China 150 producenten. Nu laait ook NGO-kritiek op tegen onhygiënische omstandigheden bij de productie. Liggen vooral onder vuur: Saint Rougier Poultry & Livestock te Weifang in Shandong die de grootste basis is in Azië en de Jilin Zhengfang Agriculture and Animal Husbandry Co die voedselleverancier was voor de Olympische Spelen. Aleen Saint Rougier al heeft 6 bedrijven.
Shanghai investeert in water
De komende 5 jaar trekt Shanghai 100 miljard yuan uit voor het verbeteren van de watervoorziening. Het geld zal gaan naar een anti-vloedsysteem, het systeem van watertoevoer en het beheer van de rivierkanten. In het verleden kwamen regelmatig straten blank te staan door het oud afwateringssysteem. De metropool zal ook het verbruik van grondwater verminderen.
12 % PRD-wateren te vuil
Vorig jaar waren 12 % van de rivieren in de PRD ernstig vervuild, wat geen verbetering betekent vergeleken met het jaar voordien. Vooral de rivieren in Shenzhen én de Lianjiang zijn de voornaamste schuldigen aldus vicedirecteur Chen Guangrong van het Milieudepartement in Guangdong. Nog 11,8 % zijn van klasse 4: lichter vervuild. Het nabije Hong Kong is erg bezorgd over de vervuiling in Shenzhen en zal er bij de buren op aandringen dat de kwaliteit van de stromen dit jaar veel beter wordt.
Labrangklooster wordt gerenoveerd
300 miljoen yuan zal de overheid besteden aan de vijfjarige renovatie van het 303 jarig oud Labrangklooster in het kanton Xiahe. Het betreft één van de 6 meest gerenommeerde kloosters van de gele hoeden-school en het betreft het geestelijk centrum van de 340.000 Tibetanen die in Gansu’s Gannan prefectuur wonen. Vorig jaar werd al begonnen met de renovatie van één hall tegen 10 miljoen yuan. 10 andere halls wachten op de face-lift.
Schone energie in Tibetaanse gebieden
Volgende winter zullen de inwoners van de kantons Hezuo en Xiahe toegang hebben tot LNG. Daartoe heeft PetroChina 317 miljoen yuan geïnvesteerd in een pijplijnproject van 118 km tussen Linxia en Hezuo. De vooral Tibetaanse bevolking in prefectuur Gannan zal er van profiteren. Tussen 2006 en 2010 werden al metaanfornuizen geïnstalleerd; in scholen werd verwarming door zonne-energie opgestart en nu wordt de cirkel rond met LNG. Gannan heeft 680.000 inwoners waarvan 378.000 Tibetanen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *