Op een groen blaadje 96

500 miljard naar sociale woningen
–China heeft tijdens het eerste semester 507 miljard yuan geïnvesteerd in door de regering betoelaagde woningbouw. Tijdens deze periode hebben de lokale besturen voor 4,7 miljoen sociale woningen begonnen, waarvan 2,6 miljoen al werden opgeleverd. De plannen voorzien in de bouw van 7 miljoen sociale woningen dit jaar en 36 miljoen tijdens het twaalfde vijfjarenplan.
5 miljoen groene voertuigen tegen 2020
–De regering heeft het plan aanvaard om tegen 2015 500.000 groene voertuigen op straat te hebben en tegen 2020 5 miljoen. Tegen dan zouden jaarlijks elektrische auto’s moeten worden voortgebracht. De regering kondigde in mei al aan dat ze 26 miljard veil heeft om de aanschaf van groene wagens te stimuleren. Het ministerie van Financiën stelt jaarlijks 2 miljard ter beschikking om de productie van meer energiebesparende auto’s te stimuleren. Een klemtoon ligt op de productie van elektrische batterijen. Volgens een rapport van McKinsey ligt China terzake achter op Europa en de VS. Volgens het onderzoekbureau van de regering besteden de Chinese firma’s te weinig aandacht aan nieuwe materialen en handelen ze nog te veel op hun eentje. Zo hebben VW en GM een oplaadsysteem die de oplaadtijd reduceert tot goed een kwartier, terwijl China een eigen systeem heeft.
12 miljard ton afvalwater geloosd in Guangdong
Drie kwart van Guangdongs afvalwater werd vorig jaar direct in lokale rivieren geloosd. Het gaat in totaal om 12,53 miljard ton wat 110 miljoen ton meer is dan in 2010. Hiervan vertegenwoordigt industrieel afvalwater 55% en huishoudelijk afvalwater 45 %. De waterkwaliteit is het slechtst in oostelijk Guangdong met 30 % vervuild. Veel investeringen in minder ontwikkelde gebieden zijn nog nodig. Dit jaar wordt het rioleringsnet met 1000 km verder uitgebouwd. Het provinciaal doel tegen 2015 is 22 miljoen ton zuiveringscapaciteit per dag en 12000 km riolering. De klemtoon ligt op de Parelrivierdelta.
Witte rivier na chemisch lek
Een strook van een kilometer van de Quxirivier in Wenzhou (Zhejiang) sloeg wit uit nadat 200 kg emulsie in een bijrivier lekte vanuit afvoerpijp van een chemisch bedrijf. De emulsie was niet giftig maar beschadigde toch de rivier aldus milieuexperten. De fabriek werd tijdelijk gesloten voor verder onderzoek. Een tijdelijke dam werd gebouwd tegen verdere vervuiling en het opgepompte goedje naar een zuiveringsinstallatie gebracht. Blijkt dat het chemisch bedrijf geen toelating had voor de afvoerpijp en niet zal heropenen voor deze er wel is. Nog even in dit kader vermelden dat in de buurt van Jian (Jiangxi) 11 fabrieken tijdelijk werden gesloten nadat abnormale hoeveelheden lood werden aangetroffen bij kinderen uit de omgeving aldus Zhongguo Qingnian Bao (China Daily)
Panyu gaat door met verbrandingsoven

afvalstort in Panyu


3 jaar nadat protesten in Kantons district Panyu de plannen voor een verbrandingsoven op de lange baan schoven, heeft de autoriteit een openbaar bod uitgeschreven om deze op een andere plaats in het district te bouwen namelijk op het zuidelijk punt in Dagang i.p.v. meer in het noorden. Voor de precieze plaats zijn nog 3 sites mogelijk en het publiek zal inspraak krijgen wanneer binnen 2 weken de definitieve plaats vastligt. De stedelijke stortplaats is al overvol. De nieuwe verbrandingsoven zal in een beginfase 2500 ton/dag kunnen verwerken, 2900 ton in 2020 en 4000 ton/dag in 2030. (SCMP)
3000 krokodillen gered
De politie van Chongzuo (Guangxi) heeft 3000 gesmokkelde krokodillen gered van als delicatesse te worden verorberd in Guangdongs spijshuizen. De Siamese krokodillen die samen 16 ton woegen, werden ’s nachts onderschept toen vrachtwagens de Sino-Vietnamese grens overschreden. De diersoort is in gevaar, maar wordt toch als lekkernij geheten. Gevolg is dat de zwarte handel voortduurt. De politie arresteerde 3 buitenlanders na een waardevolle tip.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *