Paus benoemt bisschop van Hangzhou

Paus Franciscus heeft Joseph Yang Yongqiang benoemd tot bisschop van Hangzhou. Yang is sinds 2016 ondervoorzitter van de Bisschoppenconferentie van de patriottische katholieken. De barometer van de verhouding China-Vaticaan staat op beterschap.

Foto Fides Disclaimer

Het Vaticaan maakte zaterdag bekend dat het de bisschop van Hangzhou, de hoofdstad van de Oost-Chinese provincie Zhejiang, heeft benoemd. Paus Franciscus heeft met name Joseph Yang Yongqiang (°1970)  benoemd tot bisschop van Hangzhou, omdat het Vaticaan ‘ernaar streeft de betrekkingen met Beijing te versterken’, meldde Reuters zaterdag. De prelaat zal verhuizen van Zhoucun (Shandong) waar hij nu bisschop is.

Volgens de website van de Katholieke Kerk in China werd Yang in december 2016 verkozen tot vicepresident van de Bisschoppenconferentie van de patriottische katholieken. De benoeming komt er nadat China en het Vaticaan op 22 september 2018 in Peking een voorlopige overeenkomst ondertekenden over de benoeming van bisschoppen. Op 22 oktober 2020 besloten beide partijen om die overeenkomst met nog eens twee jaar te verlengen. Naar verluidt kijkt de Heilige Stoel uit naar de vernieuwing van de overeenkomst in de hoop dat deze in de nabije toekomst steeds meer positieve vruchten zal afwerpen.

Grondige verbetering van betrekkingen

Op 21 mei zei de hoogste kardinaal dat het Vaticaan een permanent kantoor in China zou willen vestigen. Volgens een ander bericht van Reuters zou dit uiteraard ‘een belangrijke upgrade van de diplomatieke betrekkingen met Beijing’ betekenen. Als reactie hierop zei een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken op 22 mei dat China en het Vaticaan de afgelopen jaren hun engagement hebben gehandhaafd, diepgaand hebben gecommuniceerd over bilaterale betrekkingen en internationale hete kwesties en hun begrip en vertrouwen hebben vergroot. China is dan ook bereid om met het Vaticaan samen te werken aan de gestage verbetering van de betrekkingen, merkte de woordvoerder op.

Een bron dicht bij de Heilige Stoel verklaarde aan de Global Times zondag dat ‘elke stap voorwaarts in de betrekkingen wenselijk is’. Volgens Vatican News herhaalde de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin donderdag bovendien de wens van paus Franciscus om ooit China te bezoeken, ‘het grote en nobele Aziatische land, voor wier volk, geschiedenis en cultuur hij altijd grote waardering en achting heeft getoond.’

Bron: Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email