Radicale anti-China verenigingen in Hongkong binden in

Hongkongs grootste  anti-China alliantie het ‘Civil Human Rights Front’ (CHRF) heeft zichzelf opgeheven. De toplui zullen echter aan hun strafrechtelijke verantwoordelijkheid niet ontsnappen. Verwacht wordt dat ook andere radicale oppositiegroepen het CHRF-voorbeeld zullen volgen.

Hong Kong’s Civil Human Rights Front was de coördinerende vereniging die zat achter  “Occupy Central” in 2014, de protestbeweging tegen een uitleveringswet in 2019 tot en met bestorming van de Legislative Council en het opkomen van onafhankelijkheid voor Hong Kong. De alliantie heeft zich nu opgeheven nadat hun secretaris Figo Chan Ho-wun een gevangenisstraf uitzit van 18 maanden wegens het organiseren van verboden betogingen. De opheffing was onafwendbaar want de vereniging was niet eens wettelijk geregistreerd. Voor het Verbindingsbureau van de Chinese regering is het CHRF de centrale kracht achter het opkomen voor onafhankelijkheid voor Hongkong waarbij ze buitenlandse consulaten om steun verzochten.  Het Front scheef naar 61 buitenlandse consulaten in Hongkong een brief om toerisme naar hun stad te ontmoedigen.

Domino

In maart toen de politie het CHRF onderzocht wegens wetsovertreding trokken figuren uit de Democratic Party en de Hong Kong Professional Teachers’ Union (PTU) zich al terug. De CHRFopheffing volgt kort nadat de Hong Kong Professional Teachers’ Union (PTU die de grootste onderwijsvakbond is) zich ook had ontbonden. Volgens experts was ze de grote supporter achter de CHRF en in feite een politieke beweging meer dan een vakbond. Ze wilde niet hetzelfde lot ondergaan als het Apple-dagblad waarvan de activa werden bevroren zodat het personeel niet kon worden betaald. Volgens de SCMP werden toegevingen van de PTU door Beijing gezanten privé afgewezen. Xinhua en Peoples Daily hadden de bond eerder als een ‘kwaadaardige tumor’ bestempeld. Ondertussen hebben sinds juni/juli 13 organisaties op sociale media platformen hun accounts opgeheven. Kortom de domino’s vielen.

Toekomst

Volgens de politie was de CHRF sinds de oprichting in 2002 niet enkel niet geregistreerd, maar bovendien heeft de vereniging niet de informatie verstrekt die sectie 15 van de Societies Ordinance vereist. Dat de vereniging zich nu opheft, betekent echter niet dat de toplui niet meer strafrechtelijk verantwoordelijk zouden kunnen gesteld worden voor de acties die ze ondernamen. Een individu kan niet het schild van de vereniging gebruiken om strafrechtelijke vervolging te vermijden, zo heet het. Anderzijds is het zo dat de National Security law niet retroactief kan toegepast worden.

Verwacht wordt dat in de toekomst meer radicale oppositiegroepen het voorbeeld van CHRF zullen volgen. Dit lijkt waarschijnlijk voor de Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (bekend als de Hong Kong Alliance), de Hong Kong Journalists Association en de Hong Kong Association of Falun Gong cult.  Als ze zichzelf niet opheffen en de overheid dit doet, kan dit schadelijker uitvallen zowel voor de vereniging als voor de leden.

Global Times, SCMP, Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *