Rekenkamer speurt ook naar milieuonregelmatigheden

De Chinese National Audit Office vond gesjoemel met het milieu in 11 provincies en municipaliteiten rond de Jangtserivier. De rekenkamer kijkt niet enkel naar economische efficiency maar nu ook naar de factor milieu en patrimoniumbehoud.

De auditoren van de Chinese Rekenkamer houdt de besturen van lagere niveaus verantwoordelijk voor wanbeheer van fondsen die bedoeld zijn ter bescherming van het milieu in het bekken van de Jangtse rivier. De National Audit Office onthulde dat 11 provincies en municipaliteiten langs de economische gordel van de Jangtse en waar 40% van de bevolking woont, gesjoemeld hebben met fondsen en milieucontrole of deze niet grondig genoeg toepassen.
Van december 2013 tot januari 2018 hebben 8 lokale besturen of hun filialen (meestal in de provincie Guizhou) onwettelijk 25 miljoen yuan aan milieufondsen misbruikt voor administratieve uitgaven of andere projecten. De auditeurs vonden ook dat 197 milieuprojecten in 10 provincies slecht of niet tijdig werden uitgevoerd. 19 onafgewerkte projecten waren zelfs niet effectief.
Hoewel sommige lokale besturen langs de Jangtse proactief waren bij het terugdringen van illegaal storten en te sterke ontbossing (97.000 gevallen ontdekt sinds 2016) stelt het rapport dat sommige gebieden toch kwetsbaar blijven. Het stikstof- en zwavelgehalte in het Poyangmeer (Jiangxi) en het Dongtingmeer (Hunan) overschrijden de norm en bedreigen de biodiversiteit in het gebied. In de Jangtserivier zijn enkele waterzoogdieren in gevaar of met uitsterven bedreigd.
In 2014 vaardigde de regering richtlijnen uit om met de snelle industrialisering van het gebied toch de vervuiling van de rivier onder controle te houden. Twee jaar later bevestigde Xi Jinping de belofte om vooral het milieu in het bekken te benadrukken en minder de grootschalige ontwikkeling. Sommige steden langs de Jangtse versterken hun water ecosystemen. De stad Yichang (Hubei) kondigde in april aan al zijn 134 chemische bedrijven langs de rivier te sluiten om de bruinvissen en andere wilde dieren te beschermen. Er schieten nauwelijks nog 2000 bruinvissen (foto) over.
Naar aanleiding van het recente rapport zei Liu Feng van de National Auditing Office aan China Central Television dat de dienst voortaan de problemen niet enkel van uit economisch perspectief bekijkt, maar ook vanuit het behoud van milieu en patrimonium.
Bron: sixthtone.com.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *