Speciale stimulans voor slabakkend Noordoosten

De komende drie jaren zullen de grote staatsbedrijven liefst 1.000 miljard yuan investeren in de provincie Liaoning. De regering heeft beslist de economie van het Noordoosten  speciaal te stimuleren.

Bekaert fabriek in Liaoning

Bekaert fabriek in Liaoning

 Liaoning vormde samen met de twee andere noordoostelijke provincies Jilin en Heilongjiang het vroegere Manchoerije. Dat was het eerste geïndustrialiseerde gebied in China. Rond de eeuwwisseling zijn in die verouderde industrie zware saneringsinspanningen geleverd en sindsdien was de regio aan een heropstanding begonnen, vooral gebaseerd op machinebouw en ontginning van grondstoffen. De huidige structurele hervormingen, met een verschuiving van industrie naar diensten, en een tragere groei, treft opnieuw de drie provincies. Dit jaar horen de drie provincies van Manchoerije bij de zes zwakste van China qua economische groei. Het nationaal gemiddelde is 7,4%, maar Liaoning komt aan slechts 7,2%, Jilin aan 6,8% en Heilongjiang was de Chinese hekkensluiter met minder dan 5%. waren.

Een nieuwe modernisering en omschakeling naar moderne sectoren dringt zich dus op. De grote staatsbedrijven hebben intussen voor Liaoning alleen al akkoorden getekend voor 91 projecten, en nog 82 andere liggen ter discussie. Voor 183 projecten met een totale investering van meer dan 1.000 miljard yuan, zijn intentieverklaringen ondertekend. Enkele voorbeelden: Huaneng zal 6 miljard investeren in een thermische elektriciteitscentrale in Dalian. China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corp zal 13 miljard stoppen in een verdeelcentrum voor granen in Dalian en in een suikerproject in Yingkou met een jaarproductie van één miljoen ton.

In augustus had de regering aangekondigd dat ze meer zou gaan investeren in infrastructuur in het Noordoosten en privékapitaal aantrekken in staatsbedrijven. Dat betekent meer spoorwegen, autowegen, luchthavens, elektriciteitsnetten en waterzuiveringsinstallaties. De regio moet gaan voor technologische innovatie en nieuwe nijverheden zoals robotten, gasturbines en hoogwaardige marine engineering. De samenwerking met Rusland, Mongolië, Japan, Zuid- en Noord-Korea wordt verdiept. 

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *