Stop voor minen van cryptomunten in China

Grote bedrijven die cryptomunten minen in China hebben aangekondigd hun activiteit stop te zetten na het aankondigen van een verbod door de Chinese regering.

Nadat de regering in Beijing vorige vrijdag aankondigde het minen en verhandelen van cryptomunten te zullen aanpakken hebben bedrijven zoals Huobi Mall, BTC.TOP en Hashcow aangekondigd hun Chinese activiteiten stop te zetten.
Huobi Mall is de mining poot van Huobi, een soort beurs voor cryptomunten. BTC.TOP is een samenwerkingsverband van miners. Beide bedrijven plannen naar het buitenland uit te wijken. Het is de bedoeling hun speciale apparatuur in het buitenland te verkopen. HashCow is een bedrijf dat op 10 plaatsen in de provincies Sichuan en Xinjiang gespecialiseerde machines verhuurde aan investeerders in mining. Het heeft beloofd investeerders schadeloos te stellen.

Van alle cryptomunten in de wereld wordt 65 à 75% in China gemined. Dat heeft veel te maken met de grote hoeveelheden elektriciteit die voor deze uiterst ingewikkelde berekeningen nodig zijn en de lage elektriciteitsprijs in sommige regio’s in China. Tegelijk is het klimaat in het Chinese binnenland geschikt voor de machines, zijn de loonkosten er nog altijd relatief laag en is de technische expertise ruim aanwezig.

Handel te speculatief, mining te slecht voor klimaat

Sinds 2017 bestaat in China een verbod op de handel in crypromunten. China verloor zijn plaats als eerste markt voor cryptomunten, maar bleef tolerant voor het minen. Het verbod op handel kwam er omdat de Chinese overheid cryptomunten te speculatief vindt en een te groot risico voor de financiële stabiliteit. Er lopen wel experimenten met een eigen digitale munt met de blockchain technologie van de cryptomunten, maar uitgegeven en gecontroleerd door de centrale bank.

Het nakende verbod op minen heeft vooral te maken met het grote energieverbruik. De helft van de Chinese elektriciteit komt nog steeds uit steenkool, wat sterk bijdraagt aan de klimaatverandering. De recente vergaande engagementen van China op dit domein maakt dat het niet langer verantwoord is nog zoveel energie te stoppen in zaken zonder enig sociaal nut. Er wordt geschat dat het totale energieverbruik van mining in China zonder ingrijpen in 2024 van dezelfde orde van grootte zou zijn als het totale energieverbruik van Italië.

Formeel is er nog geen verbod op minen. Maar vicepremier Liu He, die in de regering verantwoordelijk is voor de economie, kondigde aan dat zowel minen als verhandelen binnenkort streng zullen aangepakt worden. ‘We zullen het minen en verhandelen van bitcoins ernstig aanpakken en resoluut verhinderen dat individuele risico’s overlopen naar sociale risico’s.’
Drie dagen eerder had de regering wel al volledig verboden cryptomunten te gebruiken voor financiële transacties.

Bronnen: Zonebourse.com , Reuters , South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *