Techtrends: EU-maatregelen tegen China

De Europese Unie bereidt nieuwe anti-China maatregelen voor. BYD steekt Tesla naar de kroon maar ook bij andere Chinese EV-bouwers stijgt de verkoop. De grote staatsondernemingen investeren ernstig in opkomende hightechsectoren. Mensachtige robots staan in de kijker maar ook de gaming sector slaat de AI-weg in. We eindigen met een sectie chips.

Mensachtige robots treden op in World Robot Conference 2023 te Beijing Foto China Daily Disclaimer

De EU-commissie heeft in het kader van haar economische veiligheidsstrategie 4 technologieën onthuld waarin het wil ‘derisken’: het gaat om geavanceerde halfgeleiders, kunstmatige intelligentie, kwantum- en biotechnologie. Hoewel China niet met name wordt genoemd is het duidelijk dat dit land geviseerd wordt. De Commissie gaat nu tegen het jaareinde navlooien in hoeverre de 27 lidstaten blootgesteld zijn aan risico’s. Uiteindelijk zouden er beperkingen kunnen worden gesteld aan de Chinese export of investeringen van Europese bedrijven in Chinese hoogtechnologische (sub)sectoren die als een hoog risico worden aangemerkt. Tegen volgende lente zouden vier andere technologieën in aanmerking komen, waaronder navigatie, robotica, ruimte- en andere geavanceerde technologieën.

*EU commissaris voor Justitie Reynders heeft op de Franse BFM TV onthuld dat de Commissie, analoog met het onderzoek naar overheidssteun voor elektrische voertuigen, een gelijkaardig onderzoek overweegt i.v.m. windturbines. Belangenvereniging WindEurope klaagt al langer steen en been over de Chinese concurrentie.

*Het Europees Parlement van zijn kant heeft een ‘antidwang’-instrument goedgekeurd dat Brussel in staat zou stellen tarieven, quota, exportcontroles of marktbevriezingen op te leggen aan landen waarvan wordt aangenomen dat ze zich bezighouden met ‘economisch pesten’. Deze maatregel vormt een reactie op Chinese sancties tegen Litouwse bedrijven, nadat Taiwan een overheidskantoor opende in Vilnius.

BYD steekt Tesla naar de kroon

BYD staat op het punt Tesla te overtreffen als ’s werelds grootste verkoper van EVs. BYD verkocht tijdens het derde kwartaal 431.603 elektrische voertuigen (hybrides inbegrepen 822.094), Tesla 435.059. Naast goedkopere modellen lanceerde BYD ook twee luxemodellen van meer dan één miljoen yuan. In dezelfde periode voerde BYD 9% van zijn verkoop uit.

Ook andere EV-merken breken records

EV-producent Li Auto brak voor de zesde maal op rij haar verkooprecords. Het verkocht 36.060 voertuigen in september, een toename met 212 % t.o.v. vorig jaar. Tijdens K3 gingen 105.108 voertuigen de deur uit, een toename met 296 %. Van januari tot september verkocht Li Auto 244.225 wagens aan zijn klanten. Concurrent Xpeng verkocht tijdens K3 Xpeng 40.008 eenheden, een stijging van 72 % ten opzichte van het tweede kwartaal. NIO leverde in K3 55;432 wagens of 74 % meer dan vorig jaar en tijdens de eerste 9 maanden zelfs 399.549 voertuigen.

Staatsondernemingen in hightech

De grote staatsondernemingen hebben tijdens de eerste 8 maanden 840 miljard yuan geïnvesteerd in belangrijke opkomende sectoren als mobiele telecom, kunstmatige intelligentie (AI), biotechnologie en nieuwe materialen. Dat is 30% meer dan vorig jaar, aldus SASAC. De investeringen waren gericht op 15 sleutelsectoren om vooral de industriële modernisering te bevorderen in de gehele productieketen. Volgens onderzoeker Li Jin bij het China Enterprise Research Institute zullen de grote staatsondernemingen een leidende rol vervullen in de lucht- en ruimtevaart, in het spoorvervoer en in het snel internet. De SASAC heeft overigens een index ontworpen om de voortgang van de strategische nijverheden beter te kunnen beoordelen. Volgens de China International Engineering Consulting Corp groeiden de investeringen van de centrale staatsondernemingen in deze sectoren van 700 miljard naar 1.500 miljard yuan tussen 2018 tot 2022 , wat een jaargroei van 28% betekent.

Mensachtige robots in de kijker

Volgens onderminister voor Industrie en IT Xu Xiaolan wordt de technologie aangaande mensachtige robots het hoogtepunt van de wereldwijde technologische innovatie. Vergeleken met industriële robots met hun gespecialiseerde mechanische capaciteiten is de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van humanoïde robots het perfect simuleren van menselijke processen als perceptie, kennisverwerving, besluitvorming en uitvoering. Op de World Robot Conference 2023 in augustus te Beijing stonden mensachtigen centraal. Ze verbaasden bezoekers met hun dansroutines, adembenemende salto’s en zorgvuldig gechoreografeerde handgebaren. Xiaomi heeft met CyberOne al een emotie-detecterende humanoïde robot die troost biedt bij verdriet. Volgens ReportLinker zou de wereldwijde markt in mensachtige robots jaarlijks met de helft groeien tot 2030. China Electronics Society heeft voorspeld dat hun marktomvang in China tegen 2030 naar verwachting ongeveer 870 miljard yuan zal bedragen.

Gaming ook op de AI-weg

Volgens gegevens van Gamma Data Corp telde China tijdens het eerste semester 668 miljoen gamers -een stabiel aantal – maar steeg de omzet van mobiel gamen met de helft tot 22 miljard yuan in juli. De totale markt bedroeg die maand 28 miljard, een vooruitgang met 40 %. Dit jaar keurde de National Press and Publication Administration al 700 online-games goed. Ondervoorzitter Wang van NetEase beklemtoont de noodzaak voor de bedrijven in deze sector om te investeren in geavanceerde technologieën zoals AI. Wang zei dat AI momenteel de productiviteit van NetEase met 90 procent heeft helpen verhogen op gebieden zoals het genereren van conceptuele vormgeving, motion capture (het kopiëren van bewegingen naar realistische animaties) en modelgeneratie. Volgens Gamma Data hebben al 60% van de leidende gamingbedrijven AI aangeboord voor het leveren van content.

Chips,  chips, chips

*IDC verwacht dat het Taiwanees aandeel in de chipproductie tegen 2027 tot 43 % zal dalen (46 % dit jaar). Het aandeel van het vasteland in de chipbouw zou met 2% stijgen tegen 2027. De VS Chips Act zou het Amerikaans aandeel in de geavanceerde chips tegen 2027 doen toenemen tot 11%.

*Nadat Bloomberg eerder meldde dat 4 Taiwanese bedrijven meewerken aan chipfabrieken van Huawei beloofde de Taiwanese minister van Economie Wang Mei-hua om te laten onderzoeken of deze samenwerking binnen het toegelaten kader plaatsvindt. Volgens de eerste bevindingen helpen de vier bedrijven bij afvalwater- en milieuprojecten, meldde Wang aan de autoriteiten. Dit zijn geen kerntechnologieën, waarvoor in Taiwan beperkingen gelden wat de levering aan China betreft.

*VS Handelsminister Gina Raimondo zegt dat het nieuws over Huaweis technologische vooruitgang naar aanleiding van de geavanceerde HiSilicon Kirin 9000S-chip voor smartphones ‘ongelooflijk verontrustend’ is. In haar antwoord op parlementaire vragen benadrukte ze de dringende behoefte om betere mechanismen en meer middelen om het toezicht van het departement op de exportcontroles te versterken. Ze wees er ook op dat Seagate 300 miljoen $ boete kreeg opgelegd wegens handel met Huawei zonder de nodige vergunningen. President Biden wil het conflict nu niet op de spits drijven omdat hij Xi Jinping gunstig wil stemmen om deel te nemen aan de APEC-top in november.

*De Biden-regering staat echter onder druk van het parlement opdat de ontwikkeling door VS-bedrijven van de RISC-V chiparchitectuur, die veel in China wordt gebruikt, zou beperkt worden. RISC-V is open source en geldt als een alternatief voor de dure technologie van het Britse ARM. Het wordt zowel gebruikt voor smartphone-chips als voor AI-processors. Vele VS-politici hebben vragen bij de open samenwerking tussen Amerikaanse en Chinese bedrijven. 

Bronnen: SCMP, FT, Bloomberg, Yahoo finance, Global Times, China Daily, Toms Hardware, Reuters

Print Friendly, PDF & Email