Tianzhou vrachtmodule gekoppeld aan ruimtestation

De vrachtmodule Tianzhou 6 die de drie taikonauten in het ruimtestation gaat bevoorraden, is met succes gekoppeld aan het ruimtestation. Het zes maanden durend verblijf van de huidige ruimtestation bemanning zelf is bijna afgelopen.

Tianzhou 6 koppelt met Tianhe kernmodule Foto: CGTN/ CMSA Disclaimer

De op 10 mei vanaf het Wenchang Satellite Launch Center gelanceerde vrachtmodule Tianzhou 6 begon een etmaal later de 8 uur durende koppelingsprocedure met het ruimtestation waarin zich drie taikonauten bevinden. Ze kunnen nu de vrachtmodule binnendringen om er hun vracht te ontladen die goed is voor 280 dagen in de ruimte.

Behalve  1.7 ton brandstof voor het ruimtestation bevat de module ook materiaal voor de astronauten  en 714 kg voor wetenschappelijke experimenten. Deze gaan van ruimtewetenschap en biotechnologie, over microzwaartekrachtvloeistoffysica en verbrandingswetenschap tot ruimtemateriaalwetenschap en technologietests voor ruimtetoepassingen.

De capaciteit van de vrachtmodule werd met 20% verbeterd.  Ontwikkelaar China Academy of Space Technology beschikt over twee types verzegelde vracht: een standaardtype met 8 acht opbergboxen en een verbeterd type met vier opbergboxen. Door de verbetering van de kwaliteit van de vrachtmodule kunnen de nodige vier vrachtlanceringen per twee jaar gereduceerd worden tot 3 voor twee jaar. China gaat er prat op dat de Tianzhou 6 ’s werelds grootste actieve vrachtruimtevaartuig is in termen van vrachtvervoerscapaciteit als  vracht-gewichtsverhouding.

China wil zijn ruimtestation minstens een decennium permanent bemand houden met taikonauten die elkaar om de zes maanden afwisselen. Dit houdt in dat de termijn van de huidige Shenzhou 15 bemanning die eind november de ruimte ingingen, bijna afgelopen is.  De komende weken zal de Shenzhou 16 gelanceerd worden vanaf Jiuquan in de Gobi-woestijn.

Bronnen: Global Times, spacenews.com, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email