‘Vader’ van hybride rijst overleden en als held herdacht

Yuan Longping, de ‘vader’ van de hybride rijst met hoog rendement is zaterdag overleden. Tienduizenden mensen kwamen het lichaam van de overledene groeten.

Yuan Longping deed meer dan 50 jaar onderzoek naar het verbeteren van hybride rijstsoorten. Hij ontwikkelde de eerste generatie hybride rijst met hoog rendement in 1973. In 1995 kondigde Yuan na negen jaar onderzoek een verdere doorbraak aan. Intussen is China al aan de derde generatie hybride rijstsoorten.

Vele miljoenen mensen van de honger gered

Het belang daarvan kan niet overschat worden. Met het werk van Yuan Longping zijn vele miljoenen mensen van de honger gered. China voedt bijna een vijfde van de wereldbevolking met minder dan 9% van de landbouwgrond. In de jaren 90 van vorige eeuw maakte de Amerikaanse milieu-economist Lester Brown furore met zijn boek ‘Who will feed China?’, waarin hij hongersnood voorspelde. Maar de totale graanproductie van China steeg van 113 miljoen ton in 1948 naar bijna 670 miljoen ton in 2020.

Hybride rijst heeft 20% meer opbrengst dan traditionele varianten. Vandaag staat op 57% van het land voor rijstbouw hybride rijst. Vergeleken met traditionele rijst betekent dat voedsel voor 80 miljoen mensen extra. De hybride rijst wordt intussen ook in 40 andere landen geteeld, op een oppervlakte van 8 miljoen hectaren ( 2,5 keer België)

In 1999 werd een asteroïde genoemd naar Yuan, en in 2019 ontving hij het ‘Ereteken van de Republiek’.

Massale en spontane rouw

Yuan Longping werd 91 en stierf in een kliniek in Changsha, de hoofdstad van Hunan, door orgaanfalen. Hij wordt als een nationale held geëerd. Van overal uit China en ook uit het buitenland kwamen rouwbetuigingen die zijn bijdrage aan de ontwikkeling van hybride rijst met hoog rendement benadrukken. De Chinese president stuurde een bloemenkrans. Maandag kwamen ongeveer 100.000 personen naar het rouwcentrum waar de overledene onder een vlag van de volksrepubliek opgebaard lag. Dat veroorzaakte een ellenlange verkeersfile. Het digitale rouwregister werd door 17 miljoen mensen ondertekend. De hashtag voor de begrafenis werd op Weibo 1,7 miljard keer aangeklikt. Voor de afscheidsplechtigheid dinsdag in een rouwcentrum in Changsha kwamen vele duizenden in het zwart geklede mensen opdagen. Sommige aanwezigen kwamen zelfs per trein uit andere provincies. Honderden taxi’s en bussen stopten hun normale ritten om gratis mensen naar het rouwcentrum te voeren. In de hele stad waren praktisch geen chrysanten meer te vinden. Mensen kwamen ook samen bij het China National Hybrid Rice Research and Development Centre waar Yuan Longping werkte.

.Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *