Venezuela en China nu ook strategische partners ‘door dik en dun’

Het zevendaags bezoek van de Venezolaanse president Maduro dat in de technopool Shenzhen startte, eindigde in gesprekken met zijn collega Xi Jinping. Beide presidenten werden het eens om hun bilaterale betrekkingen op te tillen tot het niveau van een partnerschap ‘door dik en dun’. Venezuela wil eveneens toetreden tot het Belt & Road Initiative (BRI).

President Maduro met het krantenartikel over zijn reis Foto Global Times Disclaimer

Gevraagd waarom zijn bezoek aan China te Shenzhen begon, antwoordde president Maduro: ‘voor degenen die op zoek zijn naar ontwikkeling, technologie en nieuwe uitvindingen is Shenzhen een belangrijke plaats en dus een goed startpunt’ aldus de Shenzhen Special Zone Daily. Maduro bezocht ook Shanghai waar hij een gesprek had met de voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff die nu aan het hoofd staat van de nieuwe BRICS ontwikkelingsbank. In zijn gesprek met de Shandong partijleider Lin Wu maakte hij zijn voornemen bekend om de regio te gebruiken als een model voor de oostelijke Venezuelaanse oliestaten Anzoátegui en Monagas. Ze spraken zowel over olie, gas, industriële- en landbouw mogelijkheden. .El Pais vermeldt dat twee derden van de Venezuleaanse olieuitvoer naar China gaat, zowat 430.000 vaten per dag aldus Vortexa. China zou volgens de Inter-American Dialogue think tank de grootste kredietverlener zijn van het land omdat het sinds 2007 $60 miljard leningen verstrekte.

Zijn bezoek eindigde met de ontvangst door Xi Jinping. Xi herinnerde er aan het land altijd te hebben gesteund bij het vrijwaren van de nationale soevereiniteit tegen buitenlandse inmenging. Beide staatshoofden werden het eens om hun betrekkingen te verheffen tot een strategisch partnerschap door dik en dun  (all-weather).

Verklaring

In een interview met Xinhua benadrukte Maduro dat de internationale gemeenschap voor de historische kans staat om een multipolaire wereld te helpen inluiden waarin geen enkel land of groep domineert.  In een gemeenschappelijke verklaring geloven de twee landen dat het noodzakelijk is samen inspanningen te leveren om de gemeenschappelijke waarden van vrede, ontwikkeling, eerlijkheid, rechtvaardigheid, democratie en vrijheid voor de hele mensheid hoog te houden en zich te verzetten tegen alle vormen van hegemonie en machtspolitiek en tegen alle vormen van unilateralisme. Beide ondertekenden een voorakkoord tot samenwerking aan het BRI en Venezuela is geïnteresseerd om toe te treden tot de BRICS.
Op de afsluitende persconferentie liet Maduro een Huawei Mate X3 zien die hij prees als een geavanceerd en veilig apparaat omdat het niet enkel satellietgesprekken kan voeren, maar ook onderbrekingen, onderschepping en afluisteren kan voorkomen.

Overeenkomsten

De twee landen ondertekenden ook overeenkomsten over investeringen en kwamen overeen om de juridische uitwisselingen te verdiepen en de samenwerking op het gebied van energie, financiën, handel, investeringen, digitale economie en andere gebieden te verhogen. Ze moedigden de luchtvaartmaatschappijen van de twee landen aan om wederzijdse vluchten te openen op basis van de marktbehoeften. Venezuela hoopt dat de meer intensieve samenwerking met China het economisch herstel kan bespoedigen nadat vorig jaar Colombia de relaties verbeterde met een investeringsverdrag.

Andere landen

Gesprekken Benin China Foto Xinhua Disclaimer

Begin deze maand was de president van Benin Talon op bezoek en hierbij kondigden beide landen een strategisch partnerschap tussen de twee landen aan. Een reeks samenwerkingsdocumenten over het Belt and Road Initiative, groene ontwikkeling, de digitale economie, landbouw en gezondheid werden ondertekend. Enkele dagen vóór Talons bezoek werd de 13e editie van de Chinese Products Fair geopend in Cotonou, de economische hoofdstad van Benin en dit met meer dan 40 Chinese exposanten die Benin bezochten om het lokale investerings- en zakenklimaat te verkennen

.Het bezoek van president Maduro viel samen met bezoeken van andere leiders uit ontwikkelingslanden. De Zambiaanse president Hakainde Hichilema bezocht eveneens te Shenzhen Tencent en ZTE. Ook de betrekkingen met Zambia werden tot een alomvattend strategisch partnerschap verheven. China hoopt samen met Zambia de Belt and Road aan te leggen en de samenwerking op het gebied van de aanleg van infrastructuur, landbouw, mijnbouw en schone energie uit te breiden om gemeenschappelijke ontwikkeling en revitalisering te bereiken, zei Xi. China moedigt Zambiaanse kwaliteitsproducten aan om de Chinese markt te betreden en ondersteunt meer Chinese ondernemingen bij het investeren in Zambia, aldus nog de Chinese president..
Tijdens het bezoek van nieuwe Cambodjaanse president Hun Manet werden de ‘ijzersterke banden” uit de periode van zijn vader Hun Sen bevestigd. In zijn gesprek met Hun benadrukte president Xi dat de twee landen goed gebruik zouden moeten maken van het intergouvernementele coördinatiecomité mechanisme en het nieuwe actieplan uitvoeren  voor het opbouwen van een gemeenschap tussen China en Cambodja met een gedeelde toekomst. Xi riep beide partijen ook op om het ‘Diamond Hexagon’ samenwerkingskader  tussen China en Cambodja te verrijken, gezamenlijk de ‘Industriële Ontwikkelingscorridor’ en de ‘Vis- en Rijstcorridor’ op te bouwen en de vroegtijdige implementatie van relevante belangrijke samenwerkingsprojecten te bevorderen.

Bron: Global Times, Peoples Daily, El Pais


Print Friendly, PDF & Email