Vervolgen financiële misdrijven prioritair

China zal zijn inspanningen om financiële misdrijven te bestrijden verdubbelen. Dat verklaart de nieuwe minister van Openbare veiligheid, Zhao Kezhi, die verantwoordelijk is voor de politiediensten.

De strijd tegen financiële misdrijven – van illegaal ronselen van middelen tot manipuleren van beurskoersen – is nodig om een aantal risico’s in de financiële sector uit te sluiten en zo de ‘nationale financiële veiligheid’ te bewaken, aldus de minister van Openbare Veiligheid in een verklaring op de website van het ministerie. De Chinese politie zal ‘actief deelnemen’ aan het voorkomen van financiële risico’s, en zich vooral richten op het internet, de markten voor waardepapieren en futures, en de financiële instellingen.
De verklaring is de eerste sinds Zhao Kezhi benoemd werd tot nieuwe minister vorig weekend. Ze maakt duidelijk dat de politie een belangrijke rol zal spelen in het controleren van de financiële wereld. Die speelde vroeger geen grote rol in zaken van financiële misdrijven.
Dat veranderde sinds de campagne die president Xi lanceerde na de minicrash van de Chinese beurzen in 2015. Die toonde aan dat de – relatief nieuwe – financiële markten in China slachtoffer konden worden van misdadige manipulatie.
Volgens de verklaring van het ministerie heeft het sinds 2015 een aantal financiële misdrijven opgelost en de schuldigen laten vervolgen.
Ambtenaren bij de regelgevende organisaties werden gearresteerd, directeurs van makelaars en bekende investeerders opgesloten, en tycoons zoals de voorzitters van de Tomorrow Group en de Anbang verzekeringsgroep verdwenen ‘om mee te helpen’ bij het onderzoek. Dit jaar kreeg de voormalige directeur van Zezi Investment naast een gevangenisstraf ook nog 11 miljard yuan boete. Eastern Dragon Trade, een door twee Russen gecontroleerd bedrijf dat zich specialiseerde in grote aantallen beursverrichtingen in een zeer korte tijdspanne, kreeg een boete van 300 miljoen yuan en zag 389 miljoen illegale winsten verbeurd verklaard wegens manipulatie van futures van aandelenindexen.
Het ministerie gaat ook prat op het ontmantelen van Ezubao, een illegaal schema om fondsen te ronselen. In 18 maanden tijd had het 900.000 investeerders voor 7,7 miljard dollar opgelicht. De leider van Ezubao kreeg een levenslange gevangenisstraf.
De aankondiging dat de politie een grotere rol gaat spelen in de strijd tegen financiële misdrijven komt er na rapporten over een toegenomen aantal arrestaties in dit soort zaken. In de provincie Guangdong steeg het aantal met 134% in één jaar. In 2016 werden in China 2.826 piramideschema’s (ook Ponzi schema’s genoemd) onderzocht, 20% meer dan een jaar eerder. In juli werden 200 medewerkers van het ‘investeringsfonds’ Shanxinhui opgepakt; gedupeerde investeerders protesteerden aanvankelijk in Beijing tegen de sluiting van dit piramidesysteem.
De veiligheid van het financiële systeem is een prioriteit sinds de Nationale Conferentie over Financiën in juli. Naast een grotere rol voor de politie kregen de regelgevende instellingen voor de financiële sector (één voor de banken, verzekeringen en beurzen elk) ook opdracht strenger op te treden. De gouverneur van de centrale bank Zhou Xiaochuan stelde vorige week een verplichte vergunning voor alle bedrijven die iets met financiën te maken hebben voor.
Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Vervolgen financiële misdrijven prioritair

  1. Meesten zijn gewoon Taiwanese met hun nep telefoon. Dus hoe pakt je die aan dan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *