Vrouwenemancipatie processie van Echternach?

In China is veel verontwaardiging over ‘deugdzaamheidsklassen’ voor vrouwen. Deze tonen aan dat vrouwenemancipatie nog niet overal volledig aanvaard is. Maar uit nieuwe cijfers blijkt wel dat de tewerkstellingsgraad van vrouwen in China hoger is dan in de VS.

Op de sociale media Weibo en Wechat, de informatiesite Sixthtone en in de officiële media klinkt luid protest tegen het opduiken van ‘deugdzaamheidsklassen’ voor vrouwen.

Het protest ontstond al vorig jaar naar aanleiding van video-opnamen van een klas in Fushun, in de noordoostelijke provincie Liaoning. Jonge vrouwen werd daar aangeleerd dat ‘Gehoorzaamheid een kernwaarde is voor vrouwen’. De klassen werden op last van de overheid stopgezet.

‘Traditionele cultuur’

Maar nu is een gelijkaardige video opgedoken van een klas in Wenzhou in de Oostelijke kustprovincie Zhejiang. De klas vond plaats in augustus dit jaar als onderdeel van een zomerkamp rond ‘traditionele cultuur’. De organisatoren hebben banden met die van de klassen in Fushun. Maar in Wenzhou werden naast volwassenen ook jongeren tussen 5 en 18 jaar onderwezen. Ook hier kwamen thema’s naar voor zoals de mannelijke superioriteit, de gehoorzaamheid van getrouwde vrouwen die hun echtgenoot niet mogen tegenspreken of terugslaan, en de raad geen onthullende kledij te dragen omdat men anders verkrachting uitlokt. Jongeren kregen onder meer te horen dat ze hun ouders moeten gehoorzamen, of dat ze anders kanker kunnen krijgen; er werd beweerd dat meisjes die hun vriendje vervangen door een andere, hun handen en voeten kunnen zien wegrotten.

Ook dit soort kampen is na een onderzoek door de overheid stilgelegd. Normaal was een nieuw kamp voorzien tegen kerstmis. De organiserende ngo was erin geslaagd als liefdadigheidsorganisatie steun te krijgen van de lokale overheid in Wenzhou.

Dit zijn geen alleenstaande feiten. In 2017 beweerde expert in vrouwenzaken Ding Xuan tijdens een lezing ‘een maagdelijke bruid is het mooiste geschenk voor de echtgenoot’. Ook dat lokte een storm van protest uit.

Zhong Shulin, een professor aan de universiteit van Wuhan die een expert is in traditionele cultuur, zijn er personen die twijfelachtige elementen uit die cultuur halen uit puur winstbejag. Ze spelen daarbij in op de wens van ouders om hun kinderen te laten slagen in de maatschappij.

Hoge tewerkstellingsgraad

De vrouwelijke arbeidsparticipatie is intussen in China gestegen boven die van rijke landen zoals de VS, Japan en Frankrijk. Dat verklaarde Lesley Braun, directeur van het Blackmores Institute op de 13th China Health Communication Conference in Beijing. Hij staaft zijn bewering met cijfers van de Wereldbank uit 2017. De vrouwelijke arbeidsparticipatie was in China 61,5%, in de VS 56%, in Japan en Frankrijk slechts 51%

Bij een enquête was meer dan 60 procent van de stedelijke werkende vrouwen ‘erg’ of ‘gematigd’ tevreden met haar werk. De helft van de ondervraagden kampte echter met slaapproblemen, het belangrijkste gezondheidsprobleem voor Chinese werkende vrouwen tussen 20 en 60 jaar. Negatieve factoren zijn werkstress, teveel zittend werk, onregelmatige slaapuren, te veel werken voor een scherm, en de druk van het leven in het algemeen. Experts roepen op tot meer aandacht voor deze factoren.

Achtergrond

Chinese vrouwen waren traditioneel erg minderwaardig tegenover de mannen en werden nadat ze uitgehuwelijkt waren een soort huisslaaf voor de schoonfamilie.
Dat veranderde radicaal kort na de stichting van de Volksrepubliek in 1949. Vrouwen kregen volledig gelijke rechten op alle gebied. Wie uitgehuwelijkt was kon zonder procedure scheiden. Vrouwen en mannen werden gelijk behandeld op de werkvloer. Maar op het platteland bleef de oude mentaliteit nog lang nawerken.

Bronnen: Whatsonweibo, Sixthtone, Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar