Woonplan Shanghai voorziet kleinere woningen

Shanghai heeft vrijdag zijn grond- en huisvestingsplan ingebracht in het kader van het dertiende vijfjarenplan. De nadruk in het plan ligt op meer compactere en meer sociaal toegankelijke appartementen i.p.v. op luxueuze woningen die eerder dienen als investering.

Te renoveren oude woningen


Het nieuwe plan 2016-2020 voorziet zowel de gronden als de huisvesting die op de gronden komt. Het grondaanbod voor nieuwe huisvesting wordt de komende vijf jaar verruimd.  55 km2 zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van woongelegenheid. Dit is 20 % meer dan tijdens het vorige vijfjarenplan. 17 km2 is bestemd als grond voor 700.000 huurwoningen
Meer huizen zullen kleiner van omvang zijn: dus eerder compacte appartementen dan luxewoningen of villa’s. Het plan voorziet 1,7 miljoen nieuwe appartementen en dat is 60% meer dan tijdens de periode 2011-15. Een vastgoedmakelaar merkt op dat in de toekomst appartementen kleiner dan 70 m2 met een slaapkamer en ensuite studio’s het nieuwe aanbod zullen domineren. Het idee achter het plan is in te spelen op de demografische veranderingen: een meer mobiele bevolking, singles en jonge koppels vereisen meer verdichting en toegankelijkheid. Dit is de trend in internationale steden zoals Londen, Hongkong en Shanghai. Het plan gaat er van uit dat de woongelegenheden dienen voor huisvesting en niet als speculatieve investeringen. Er komen overigens maatregelen om die speculatie tegen te gaan.
De afgelopen week werden de ontwikkelaars twee percelen ter beschikking gesteld die enkel bedoeld zijn voor huurwoningen. Dit was de eerste keer. Het doel is om tegen 2020 een huizensysteem te krijgen waarbij koop- en huurwoningen min of meer in evenwicht zijn. Volgens het plan moet er eveneens een gegarandeerd aanbod zijn van toegankelijke woningen. Gedurende de volgende 5 jaar zullen 50 miljoen oude woningen een renovatie ondergaan. Op het einde van het twaalfde vijfjarenplan bedroeg de gemiddelde leef oppervlakte van een bewoner te Shanghai 18,1 m2.
Bron: China Daily, Shanghai Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *