Xi Jinping opende tweede internationale dienstenbeurs

Xi Jinping heeft gisteren in Beijing de tweede China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) geopend die tot woensdag loopt en de 100.000 beursgangers wil tonen dat China zich meer opent naar de buitenwereld. Dit is eveneens de boodschap van zowel de halfjaarlijkse handelsbeurs te Kanton als van de Importbeurs te Shanghai in november

De China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) is aan een tweede versie toe maar het is het eerste grootschalige evenement met publiek na de Covid-19 pandemie. De beurs wordt zowel online als offline gehouden en hiervoor zijn 18.000 bedrijven en organisaties van over de wereld ingeschreven. Hoewel China nog de meeste buitenlanders weert, verwacht de foor deelnemers uit 148 landen en regio’s. De autoriteiten hopen 100.000 bezoekers aan te trekken.

President Xi Jinping beloofde in zijn openingstoespraak meer markttoegang voor buitenlandse bedrijven en meer diensten in te voeren van hoge kwaliteit. Zo hoopt hij op meer win-win samenwerking. Onderminister van Handel Wang Bingnan zei dat de gebeurtenis waarin de handel in diensten centraal staat, China’s onwankelbaar vertrouwen toont om zich open te stellen.

Volgens analist Dan Wang, bij Gavekal Dragonomics zal China op de Amerikaanse boycot niet reageren met een tegenboycot van VS bedrijven omdat dit de VS haviken in de kaart zou spelen. China wil zich integendeel nog meer open stellen voor Amerikaanse en andere buitenlandse bedrijven. Daarvoor wendt het drie platformen aan. Vooreerst is er de Kanton handelsbeurs waarvan de lentesessie volledig online werd gehouden; in november staat te Shanghai de derde jaarlijkse China International Import Expo gepland.

Nu is er dus de China International Fair for Trade in Services die volgens Beijing viceburgemeester Yang Jinbai vier topforums zal houden en 116 thematisch gespecialiseerde forums. De beurs zal ook 18 promotionele vergaderingen tellen van industriële sectoren, 29 gespecialiseerde gebeurtenissen voor buitenlanders plus nog 18 gebeurtenissen voor vertegenwoordigers van Chinese provincies, regio’s en steden.  De exporuimte is 200.000 m² groot met een alomvattende tentoonstelling, acht thematische en verschillende functionele dienstensectoren. Dit jaar gaat speciale aandacht naar volksgezondheid en epidemiepreventie. Tot de specifieke sectoren behoren culturele-, financiële-, sportdiensten en  wintersport, dienstenrobots, toeristische-, onderwijs- en 5G-communicatiediensten. De toegang tot de beurs loopt via gezichtsherkenning van Face++ dat ook instaat voor slimme temperatuurcontrole.

Volgens McKinsey is China tamelijk open in de horeca, klein- en groothandel maar is het meer gesloten in sectoren als media, telecom, financiële diensten, gezondheidszorg en onderwijs. McKinsey vindt dat de beperkingen voor buitenlandse bedrijven in China vier tot vijf maal hoger zijn dan die in de OESO-landen. Tezelfdertijd zit China met een tekort in de diensten omdat China meer diensten in het buitenland koopt dan omgekeerd. Dit jaar is dit tekort wel gehalveerd, maar dit heeft te maken met de gedwongen stopzetting van toerisme in het buitenland. De totale handel in diensten bedroeg vorig jaar 5,4 biljoen $ waardoor China voor het zesde jaar op rij de op één na grootste handelaar in diensten was wereldwijd. Deze handel wordt gedreven door de markt en ondersteund door de overheid.

Negatieve lijst

Hainan vrijhandelshaven

Naar analogie van de zgn. negatieve lijst voor sectoren waarin buitenlandse investeringen beperkt of verboden zijn, werkt China ook aan twee negatieve lijsten voor de handel in diensten. Het aantal sectoren waarin buitenlandse investeringen beperkt of verboden zijn, werd verminderd van 40 vorig jaar naar 33. Volgens directeur Xian Guoyi van het Department of Trade in Services and Commercial Services stelt zijn departement een negatieve lijst op die voor het einde van het jaar klaar zou moeten zijn. Naar verluidt werkte China voor het eerst met een dergelijke negatieve lijst tijdens de tweede fase van gesprekken met Zuid Korea over een vrijhandelsakkoord.

Eigenlijk worden twee negatieve lijsten voorbereid: de eerste zou enkel gelden voor de vrijhaven in de provincie Hainan, de tweede is bedoeld voor gebruik in het gehele land. Er zullen geen bijkomende beperkingen worden opgelegd buiten de negatieve lijsten, aldus onderzoeker Pang Chaoran bij het ministerie van Handel. Zo komt China zijn belofte na om de handel in diensten te openen voor het buitenland, aldus nog Pang. Het meer open stellen zou naar verwachting de diensten stimuleren die momenteel voor 60% instaan van de economische groei.

Peoples Daily, SCMP,


Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar