Zeer ambitieuze Chinese ruimtevaartplannen

China heeft nieuwe ruimtevaartplannen bekend gemaakt. Tegen 2030 wil China één van de leidende ruimtelanden zijn, en tegen 2045 moet het in de ruimte op elk vlak een sterke speler zijn. Meest exotisch is een rond 2030 geplande missie om mogelijks bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel te onderzoeken.

De nieuwe raket naar de maan Foto CCTV Disclaimer

Het plan werd bekend gemaakt door Wu Yansheng, voorzitter van staatsbedrijf China Aerospace Science and Technology Corp (CASC).

Verre reizen

Een missie om asteroïden en kometen on het zonnestelsel te onderzoeken is al voor 2025 gepland.
Het verzamelen en terugbrengen van monsters op Mars komt er binnen 10 à 15 jaar.
Er zullen onderzoekssondes naar Jupiter en Uranus gestuurd worden en naar de grenzen van het zonnestelsel.
Tegen 2030 is de missie ‘op zoek naar stemmen’ voorzien. Die moet buiten ons zonnestelsel gaan zoeken naar planeten die in staat zijn menselijk leven toe te laten.

Zwaardere draagraketten

Voor de toekomstige bemande maanmissies probeert men tegen 2027 een nieuwe draagraket te lanceren. Die raket met drieënhalve trap wordt 90 meter hoog met een diameter van 5 meter en zal meer dan 2.000 ton wegen. Ze kan 25 ton naar de maan brengen of 70 ton in een baan rond de aarde.

Er is nog zwaarder op komst: de Lange Mars 9 wordt 110 meter hoog met een diameter van 10 meter komt er tegen 2030. Ze zal in staat zijn om 35 ton naar Mars te zenden, 50 ton naar de maan of 150 ton in een baan rond de aarde.

Wannneer een Chinees op de maan?

Voor maanverkenning is de Chang’e-6 sonde voorzien op de achterzijde van de maan rond 2025. De sonde kan, zoals ook Chang’e-5, maanmateriaal naar de arde terug brengen.

Chang’e-7 gaat in 2026 de zuidpool van de maan verkennen. Daar wil men het International Lunar Research Station bouwen. Chang’e-8 zal in 2028 de basis leggen voor dat station.

Er wordt nu al gebouwd aan functies voor het ‘maaninternet’. Toekomstige bewoners van het maanstation zullen internet ter beschikking hebben zoals op aarde.

Opvallend: het plan pint zich niet vast op een datum voor de eerste bemande maanmissie. Buitenlandse experts schatten dat dit tegen 2030 kan gebeuren. De VS willen tegen 2025 opnieuw mensen op de maan hebben.

Per vliegtuig naar de ruimte?

De bedoeling is herbruikbare shuttles te ontwerpen tussen de aarde en de ruimte; de moeten een goedkope, soepele en veilige transfer mogelijk maken, te vergelijken met een vliegtuig. Daarvoor zal er ook infrastructuur in de ruimte gebouwd worden, waar ruimteschepen zich kunnen bevoorraden, laten onderhouden en herstellen.

Tegen 2030 wil China één van de leidende ruimtelanden zijn, en tegen 2045 moet in de ruimte op alle vlakken een sterke speler zijn.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *