Aardbeving in Sichuan maakte 74 doden

De aardbeving van 6.8 die maandagmiddag Luding trof, heeft 74 doden gemaakt en 270 gekwetsten. Meer dan 10.000 reddingswerkers controleren elk huis om na te gaan of niemand vermist is.

Soldaten transfereren gestrande personen Foto Global Times/Xinhua Disclaimer

Maandagmiddag kende de streek van Luding in Tibetaans Sichuan een aardbeving van 6.8 op de schaal van Richter. Het was de grootste aardschok sinds de beving van 7.0 in 2017 te Jiuzhaigou. Tegen dinsdagavond telde Sichuan 10 naschokken met kracht tussen 3.0 en 3.9. 15 dorpswegen en 16.000 gezinnen waren van de buitenwereld afgesloten. 10.058 reddingswerkers werden ingezet en dit van soldaten, politie, brandweerlui tot medisch personeel. Met helikopters gaan ze na of in de huizen niemand vermist is.

Brandweerlieden van de bosbrandweer van Garze behoorden tot de eerste reddingswerkers die maandag aankwamen in het epicentrum te Luding.  Ze moesten racen tegen de klok om mensen te redden. Toen de weg afgesneden was in het dorp Mogangling (Luding), droegen 77 brandweerlieden van de bosbrandweer van Garze op woensdag elk gemiddeld 60 kilo aan voorraden, waaronder tenten en voedsel op hun rug. Ze  trokken ongeveer 7 kilometer om die te leveren aan de door de aardbeving getroffen dorpelingen.  In de gemeente Detuo hebben enkele teamleden afgesneden dorpelingen met kano’s overgebracht terwijl de weg bedolven was onder aardverschuivingen. .

Redders met hulppakketten Foto Xinhua Disclaimerk

Het dodental liep woensdag tot 74 op waarvan 40 in de Tibetaanse autonome prefectuur Garze en 24 in de stad Ya’an. 270 personen werden gekwetst.  De meeste wegen, communicatie- en stroomvoorzieningen in de getroffen gebieden zijn hersteld, maar wegen in drie dorpen en communicatie voor 14.000 mensen en 11 elektriciteitsleidingen werden nog gerepareerd. Drones en satellieten dragen bij tot het herstel van de communicatie. 14 jaar geleden moest dit nog gebeuren door parachutisten.

Lokale autoriteiten hebben meer dan 20.000 getroffen inwoners verhuist. Uit de evaluatie van 956 scholen in Garze en Ya’an bleek dat 37 scholen met in totaal meer dan 16.000 leerlingen, woensdag om 11.00 uur de lessen hadden opgeschort vanwege verschillende mate van schade of kapotte wegen. De lokale meteorologische afdeling zei dat het epicentrum in Luding op donderdag en vrijdag waarschijnlijk regenbuien zouden krijgen. De lokale autoriteiten zouden de monitoring en waarschuwing voor aardverschuivingen en modderstromen moeten verbeteren..

Herstel van weg na aardbeving Foto Xinhua Disclaimer

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *