Bedreigde salamandersoort gered in Xinjiang

De populatie van een ernstig bedreigde salamandersoort in de autonome Oeigoerenregio Xinjiang is gestaag toegenomen, dankzij inspanningen voor natuurbehoud. Een voorbeeld van de zorg voor de biodiversiteit in China.

salamandersoort
foto op 28 juli genomen in het reservaat voor de ranodon sibiricus
foto Xinhua, bij Wondrous Xinjiang: Concerted efforts restore Xinjiang salamander from brink of extinction – Chinadaily.com.cn
disclaimer

De ranodon sibiricus wordt Xinjiangsalamander, Centraal-Aziatische of ook wel Siberische Kikkertandsalamander genoemd. De salamandersoort leeft in en rond stroompjes in het gebied waar China en Kazachstan aan elkaar grenzen, het noordwesten van Xinjiang. Deze salamander kan leeftijden van 15 tot 20 jaar bereiken.

Uniek, bijzonder

De salamandersoort is een unieke tak van de familie van primitieve amfibieën met een evolutionaire geschiedenis die teruggaat tot het tijdperk van de dinosauriërs. Het aantal van deze amfibieën is gestegen van ongeveer 1.700 in 2015 tot meer dan 3.000 tot nu toe, volgens gegevens verstrekt door een natuurreservaat in Wenquan County in Xinjiang, het belangrijkste leefgebied van de soort. Wenquan County is een district in de autonome regio Xinjiang dat wordt beheerd door de Mongoolse autonome prefectuur Börtala, in het noorden en westen grenzend aan de regio Almaty in Kazachstan.

Bedreigd

De soort werd in 1989 in de provincie Xinjiang ontdekt. ​​Als gevolg van menselijke activiteiten en veranderingen in de natuurlijke omgeving (toenemende droogte) nam de populatie echter sterk af. Soms worden de salamanders verzameld voor wetenschappelijke doeleinden en illegale dierenhandel. In het verleden zouden ze ook zijn gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Research en bescherming

Onderzoeken door Chinese wetenschappers verbonden aan Amerikaanse en Chinese universiteiten hebben uitgewezen dat het hier om een zeldzame en bijzondere soort gaat die met uitsterven wordt bedreigd. Om dat te voorkomen werd in 1997 het 700 hectare grote ranodon sibiricus-natuurreservaat opgericht in Wenquan County, dat in 2017 werd opgewaardeerd tot nationaal natuurreservaat. De Wenquan Semirechensk Salamander National Nature Reserve is nu een van de 15 nationale Chinese natuurreservaten die Xinjiang telt. Er kwam verder ondersteuning van de centrale en lokale overheden, een reeks inspanningen zoals het herstel van grasland en de toevoeging van wetland. De overheid liet een systeem aanleggen voor monitoring op afstand dat het hele natuurreservaat bestrijkt. Dat alles kent behoorlijke resultaten.

Onderzoek en publieksvoorzieningen

In 2016 werd een wetenschappelijk onderzoeks- en onderwijscentrum voor salamanders in Xinjiang in gebruik genomen. Het centrum beschikt over een kunstmatige broedkamer, die wordt gebruikt om de voortplanting van de amfibie te bestuderen en de bescherming te verbeteren. Dit jaar zijn er 139 Xinjiangsalamanders uitgebroed in het centrum. Geïnteresseerde burgers en toeristen kunnen het onderzoekscentrum bezoeken en de amfibieën van dichtbij observeren en meer te weten komen over de soort. Ook in Kazachstan wordt de ranodon sibiricus verder bestudeerd.  

Bronnen: Xinhua, China Daily, amphibiaweb.org, Wikipedia, researchgate.net, uk.trip.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *