Washington provoceert verder rond Taiwan

De VS en Taiwan gaan onderhandelen over een handelsverdrag. Dat is een nieuwe stap in de richting van erkenning van Taiwan als onafhankelijke entiteit door de VS. Het is een nieuwe schending van eerdere overeenkomsten met China. Het lijkt erop dat een belangrijk deel van de Amerikaanse leidende elite alles wil doen om rond Taiwan een gewapend conflict met China uit te lokken.

Foto: Flickr Disclaimer

Washington en Taipei gaan formele onderhandelingen beginnen voor een akkoord over handel en investeringen. Dat is door het Amerikaanse ministerie van handel bekend gemaakt.
Het plan werd reeds in juni aangekondigd en een voorbereidende vergadering vond al plaats.

Behalve akkoorden over investeringen en handel zal het verdrag ook maatregelen bevatten om weerstand te bieden ‘aan de politiek en methoden die ingaan tegen de markt’, lees het terugdringen van de economische samenwerking met China.

Sinds 1994 bestaat er een ‘kader’ voor de economische betrekkingen tussen Taiwan en de VS. Doch dit kreeg nooit het statuut van officieel formeel akkoord.

Provoceren, maar tot hoever?

De erkenning van Taiwan als deel van China werd vastgelegd in drie gezamenlijke Amerikaans-Chinese verklaringen in de jaren 70-90. Daarin engageerden de VS zich ondubbelzinnig om geen officiële contacten met Taiwan te onderhouden. Het is daarom logisch dat China het bezoek van toppolitica Pelosi en het onderhandelen over een officieel verdrag ziet als een woordbreuk en een ernstige provocatie.

De Amerikaanse leidende elite die deze provocaties nu organiseert weet ongetwijfeld dat dit de recht weg naar een gewapend conflict rond Taiwan is. Het is de vraag hoever ze nog van plan zijn te gaan op deze weg en hoe intelligent china verder zal reageren.

Chinese veroordeelt maar blijft hopen op vrede

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft verklaard dat China zich categoriek verzet tegen het onderhandelen tussen Taiwan en de VS van alles wat op een officieel akkoord gelijkt. Hij verwees naar eerdere Amerikaanse engagementen tegenover China die nu gebroken worden.

De Chinese ambassadeur in Londen roept in een vrije tribune in The Guardian de VS en Groot-Brittanië op de confrontatie met China niet op te drijven. Om het belang van Taiwan te benadrukken schrijft hij: ‘Taiwan is van nu af een sleutelkwestie voor het Verenigd Koninkrijk, de VS en China. Dat is ons standpunt’. Hij gaat verder: ‘”De onafhankelijkheid van Taiwan” betekent oorlog … Zich tegen dergelijke pogingen verzetten en ze tegenhouden is zich inzetten om de oorlog te vermijden en de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren’. ‘Het Chinese volk is vastbesloten om zijn nationale soevereiniteit en territoriale integriteit tegen elke prijs te verdedigen’. Tot slot riep hij op tot wederzijds respect tussen de VS en China en het vermijden van confrontatie.

Bron: Monde chinois

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Washington provoceert verder rond Taiwan

  1. het verhaal van de kip en het ei begint m.i. in dit geval duidelijk met de kip Pelosi

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *