Ecobehoud van driestromengebied loont

sanjiangyuan2China’s driestromenland is ‘s werelds tweede grootste natuurgebied en tevens het hoogstgelegen en grootste moerasgebied. Het is het gebied waar drie stromen hun oorsprong vinden, namelijk de Gele Rivier, de Changjiang (Yangtze) en de Langcang  of Mekong. Het beschermde driestromenland heeft een oppervlakte van Engeland en Wales samen. Het ligt verspreid over de drie autonoom Tibetaanse prefecturen Yushu, Huangnan and Golog in het zuidelijk deel van noordwestelijk Qinghai.

yangtze_source

Aan de bronnen van de Yangtze


Het programma voor de bescherming van het gebied, waarvan de bevolking voor 70% uit Tibetanen bestaat, begon in 2005 en omvat 22 subprojecten. Dit gaat van natuurbehoud over bouw en infrastructuur tot het verbeteren van de levenskwaliteit bij boeren en herders. Van 2005 tot mei 2009 werd reeds 2,26 miljard gepompt in het project, waarvan de totale kost 7,5 miljard yuan zal bedragen. De gelden gingen naar het verbieden van begrazing, herhuisvesting van inwoners, controle van erosie en kunstmatige weercontrole.
Tibetaanse antilope

Tibetaanse antilope


Remote sensing toont aan dat de weilanden in het driestromengebied aangroeiden met 182 km², de water- en moerasgebieden toenamen met 43 km² en de woestijnoppervlakte daalde met 200 km². Nu zijn er meer dan 40.000 Tibetaanse antilopen, 15.000 meer ten opzichte van 10 jaar geleden. Het aantal ‘Sinus kiang’ en blauwe schapen groeide aan tot respectievelijk 30.000 en 7000, 2000 en 4800 meer dan 10 jaar terug. De grasoppervlakte nam toe met meer dan één vijfde, en er was bijna 3 cm meer regen vergeleken met voorheen. Volgens Qinghaipartijleider Qiang wil zijn provincie liever het ecologisch evenwicht in dit zuivere landsdeel dan aangroei van het BRP. De drie rivieren verschaffen dan ook water aan meer dan 1 miljard Aziaten. Om de grasgronden te beschermen zijn 10.000 gezinnen moeten verhuizen. Nijverheidsprojecten zijn uit den boze, zelfs al beschikt het gebied over goudmijnen. De luchthaven werd ook voorzien van de laatste technologische snufjes tegen geluidshinder en uitlaatgassen. De minder ontwikkelde Qinghaiprovincie staat op de 22 plaats inzake het inkomen van de bevolking per hoofd.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *