Tijdens de voorbije 10 jaar scheerde China hoge toppen

China heeft het voorbije decennium zowel hoge toppen als diepten bereikt die symbool staan voor de technologie en de sterke ontwikkeling van infrastructuur. Daarvan pikt ook het buitenland een graantje mee door de ontwikkeling van het Belt & Road Initiative (BRI) .

Op de top van de Qomolangma Foto Xinhua Disclaimer

In mei 2020  beklom een Chinese ploeg de Qomolangma hoogste berg ter wereld en bleef via 5G in contact met het basiskamp. Alle Chinese dorpen hebben ondertussen toegang tot breedband. Op 25 juni 2021 startte de werking van ’s werelds hoogste geëlektrificeerde treinlijn tussen Lhasa en Nyingchi. Het land heeft ook ’s werelds hoogst gelegen burgervliegveld en het hoogst gelegen zonne-energiecentrale. In 2021 introduceerde China een maglev trein die rijdt aan 600 km/uur. In december vorig jaar werd de 400ste Long March draagraket de ruimte ingestuurd. De Tianwen-1 landde op mars, een eigen passagiersvliegtuig kreeg een vergunning en de 55 km lange Hong Kong-Zhuhai-Macao brug werd in gebruik genomen.

2400 meter onder de grond werd in Sichuan ’s werelds diepste laboratorium in astrofysica en donkere materie in gebruik genomen. De Fendouzhe diepzee bemande duikboot bereikte ongekende diepten en de 500 meter brede radiotelescoop FAST zoekt naar buitenaards leven.

Economie

NEVs klaar voor vrachttrein te Liuzhou Foto:Xinhua Disclaimer

De Chinese economie steeg op 10 jaar tijd van 53 biljoen yuan tot 114 biljoen en het bnp per inwoner van $ 6300 tot $ 12.000. Het land telt nu 160 miljoen geregistreerde marktentiteiten. Naar eigen zeggen bezit China het grootste en meest volledige industrieel systeem met 220 types industrieproducten in alle categorieën van de UN classificatie.

Ook buitenland

Per minuut worden tussen China en de rest van de wereld voor 73 miljoen yuan goederen verhandeld. Elke dag maken 40 treinen de reis tussen China en Europa of omgekeerd.

In het buitenland werd de Peljesac brug afgewerkt in Kroatië, door de BRI hebben de Madiven hun eerste brug over zee, in Servië werd de Smederevo staalfabriek nieuw leven ingeblazen en de Mombasa-Nairobi spoorweg vergemakkelijkt het transport langs de route.Dit is uiteraard maar een beperkte selectie van nieuwe Zijderoute infrastructuur in het buitenland.

Xinhua, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *