Spreekt Chinees eten u aan? Mooi; geniet ervan. Echter, wees voorzichtig eraan toe te voegen dat u de ‘Chinese cuisine’ kent. Een land zo groot en divers als China kent uiteraard niet één enkele cuisine. Mensen die veel door China reizen hebben de gelegenheid iets van die diversiteit te kunnen proeven, maar ook dat is beperkt. Deze aflevering introduceert het Zuidwesten.
De locatie van de regio; kaart van de auteur.
Geografie
Administratief omvat deze regio de provincies Guizhou, Sichuan en Yunnan, alsmede een van de steden die direct onder de centrale overheid valt: Chongqing. Dit is de regio van China die grenst aan Myanmar, Laos en Vietnam. Dit komt tot uiting in het feit dat deze regio een groot aantal etnische minderheden kent en een levendige grenshandel met al deze landen onderhoudt. Het gebied rond Xishuangbanna is de enige regio in China waar het Theravada Boeddhisme de leidende religie is; zoals ook in de meeste Zuidoost Aziatische landen. Het Boeddhisme elders in China (evenals Vietnam en Japan) behoort tot het Mahayana Boeddhisme. Sichuan is de dichtstbevolkte provincie van China en sinds de oudheid een van de sterkste economische sleutelregio’s. Chongqing is de grootste stad van China en viel tot 1997 onder Sichuan.
Cuisine
Sichuan cuisine, bekend om zijn ruimhartige gebruik van alle soorten pepers. Het is momenteel een de populairste cuisines in het land en ook in Zuidoost Azië staat ‘Sichuan’ voor gepeperd voedsel. Een representatief gerecht is de Chongqing Hotpot (zie foto; Sohu disclaimer). Het bekendste merk chilisaus komt echter niet uit Sichuan, maar uit Guizhou: Laoganma. De merknaam betekent letterlijk ‘Oude Schoonmoeder’. Het is bedacht door Mw Tao Huabi, die een noedelkraam langs een autoweg runde. Haar trouwste klanten waren vrachtwagenchauffeurs die het verhaal over haar unieke saus door het hele land verspreidden. In 1994 richtte ze een fabriekje in haar dorp op dat uitgegroeid is tot een onderneming met een jaaromzet van meer dan RMB 5 miljard. Yunnan, in het bijzonder de Pu’er-regio, staat bekend om zijn thee, maar heeft zich recentelijk ontwikkeld in een van ‘s werelds belangrijkste centra van koffieproductie.
Bron: eigen onderzoek en ervaring van de auteur.