Vergadering ministers Lancang/Mekonglanden

In Bagan, Myanmar, was er een samenkomst van het samenwerkingsverband van Lancang/Mekong-landen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi is tevreden over deze vergadering met collega’s van de landen aan de Lancang/Mekong rivier.

Wang Yi van China, U Wunna Maung Lwin van Myanmar, Saleumxay Kommasith van Laos, Prak Sokhonn van Cambodja, Don Pramudwinai van Laos en Bui Thanh Son van Vietnam. in Bagan, Myanmar op 4 juli 2022. (foto Xinhua/Zhang Dongqiang) (disclaimer)

Wang ziet vruchtbare resultaten bij het bevorderen van regionale stabiliteit en welvaart aan de Lancang/Mekong. Hij kwam ook met zes voorstellen om die samenwerking uit te breiden of op een hoger plan te brengen.

Lancang/Mekong

In 2016 heeft China samen met vijf Zuidoost-Aziatische landen de Lancang-Mekong Cooperation (LMC) opgericht om beter samen te werken aan het beheer van de rivier de Lancang of Mekong. De rivier ontspringt op het Qinghai-Tibet Plateau in het zuidwesten van China. Zolang de rivier door China stroomt heet hij de Lancang. Zijn naam wordt Mekong zodra hij vijf stroomafwaartse landen bereikt. Die landen zijn Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand. De officiële website van de LMC houdt in zeven talen nauwgezet de ontwikkelingen en resultaten bij van dit samenwerkingsverband bij. De afgelopen dagen hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die deelnemen aan de LMC  hun, intussen zevende, bijeenkomst gehouden.

Tevreden Wang Yi

In een slotverklaring heeft Wang Yi, die de vergadering voorzat, aandacht gevraagd voor vier positieve resultaten van de samenwerking aan de Lancang/Mekong die door de ministers zijn besproken. Samenwerking tegen Covid-19, voor connectiviteit, voor regionale ontwikkeling en voor welvaartsverbetering.

Covid-19

Ten eerste hebben de landen de handen ineengeslagen om Covid-19 te bestrijden en een schild van immuniteit op te bouwen. China gaat er prat op dat het meer dan 200 miljoen doses Covid-19-vaccins heeft geleverd. Er zijn ook teams van medische deskundigen naar de Mekong-landen gestuurd. China heeft geholpen bij het opzetten van laboratoria voor nucleïnezuurtest en van mobiele noodziekenhuizen. Ook de Traditionele Chinese Kruidengeneeskunde (TCM) is aan bod gekomen door de opleiding van 1300 TCM-zorgverleners.

Ontwikkelingsmotor

Ten tweede hebben ze gezorgd voor de kwaliteit van hun connectiviteit via handel en infrastructuur. Wang sprak hier van een ware ‘ontwikkelingsmotor’. Hij noemde vier voorbeelden: de China-Laos-spoorlijn, Cambodja’s National Road No. 11, de nieuwe terminal op Suvarnabhumi International Airport in Thailand en de metrolijn Cat Linh-Ha Dong in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Deze projecten zijn voltooid of uitgebreid. Myanmar is begonnen met een milieubeoordeling, sociale evaluatie, geologisch onderzoek en haalbaarheidsstudie van het diepzeehavenproject van Kyaukpyu. In 2021 bereikte de handel tussen China en de Mekong-landen een waarde van 398 miljard Amerikaanse dollar (meer dan 380 miljard euro), een stijging van 23% tegenover 2020. In de eerste vijf maanden van dit jaar groeide de handel tussen beide partijen met 16%.

Lokaal

Ten derde is op 19 december 2021 het Forum on Lancang-Mekong Local Government Cooperation opgericht. Een regelmatig te beleggen bijeenkomst waar lokale regeringen van de Lancang/Mekong landen hun ontwikkelingssamenwerking kunnen bespreken.

Werken aan welvaart

Ten vierde zijn er de welvaartsprojecten van de Mekonglanden met China samen: import van landbouwproducten uit de ASREAN-landen, export naar China vanuit de Mekonglanden die met 33% is gestegen, de bouw van sportvoorzieningen (stadia), en de aanleg van watervoorziening voor de landbouw in Vietnam.

Lancang/Mekong
Vissen op de Mekong bij Vientiane, Laos, 10 maart 2020. (foto Kaikeo Saiyasane/Xinhua) disclaimer

Zes voorstellen

Wang Yi deed aan zijn collega’s zes voorstellen. De terreinen waarvoor ze, als het van Wang afhangt, plannen gaan maken zijn: landbouw, waterbeheer, de digitale sector, ruimtevaart, hoger onderwijs en bestrijding van Covid-19.

100 – 1.000 – 10.000

Voor samenwerking op landbouwgebied wil China uitpakken met een cijferfestival. Er komen 100 projecten voor de promotie van landbouwtechnologie. Beijing stelt verder voor 1.000 ondernemers in agribusiness op te leiden en 10.000 hectare demonstratielandbouwgrond te ontginnen voor de Mekong-landen.

De rivier beheersen en beheren

Het tweede voorstel is er een voor beter waterbeheer, met uitwisseling van informatie over de loop en het debiet van de rivier de Lancang/Mekong, nieuwe hydrometeorologische voorspellingsstations en de irrigatie door middel van waterpompen die werken op zonnepanelen. De watervoorziening in landelijke gebieden en het beheer van kleine bekkens kan beter worden geregeld. China zal veiligheidscontroles uitvoeren voor 20 waterreservoirs en dammen om de overstromingen te beheersen en zo te beveiligen. Het doel is zorgen voor voedselzekerheid, watervoorziening en een goede ecologie voor 70 miljoen mensen in het stroomgebied van de Lancang/Mekong.

Computers, ruimtevaart, academia

China zal innovatiecentra voor cloudcomputing opzetten, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van digitale tv bevorderen en moderne informatietechnologiesystemen ontwikkelen. China wil met plezier een boost geven aan de digitale economie in de Mekong-landen.

Ten vierde nodigt China de andere leden van de LMC uit om het Lancang-Mekong Space Cooperation Plan op te zetten. Kernwoorden: observatiesatellieten, International Lunar Research Station, verkenning van de maan en de diepe ruimte, satellietgrondstations en monitoring van ruimteafval.

Het Lancang-Mekong Talent Plan is een project voor academische beurzen en opleidingsmogelijkheden in de civiele kernenergie, ecologie, land- en bosbouw. China zal een Lancang-Mekong Academie oprichten voor opleidingen in het beheer van watervoorraden.

Nog steeds Covid-19

Het Lancang-Mekong Public Health Cooperation Plan ten slotte bestaat uit een voortgezet aanbod van COVID-19-vaccins aan de Mekong-landen naargelang hun behoeften en wensen. China wil verder met die landen samenwerken aan onderzoek en ontwikkeling van (ook traditionele) geneesmiddelen,

Bron: Xinhua, Ministerie BuZa China, Wikipedia, KMI (Belgische meteo)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *