Voorbije week was diplomatiek druk

Het gonsde de afgelopen week van diplomatieke activiteiten. Staatsraad Yang Jiechi en BuZa minister Wang Yi bezochten elk een aantal landen. Hoogtepunt was de G-20 top van BuZa ministers in Bali. Op de top was er een conflict met Rusland maar werden ook een trits bilaterale contacten gelegd. Tussen EU en China vond eveneens een dialoog op hoog niveau plaats over het klimaatbeleid en duurzame ontwikkeling.

Wang Yi met Thaise premier Prayut Chan-o-cha (Foto Xinhua) Disclaimer

Staatsraad Yang Jiechi bezocht Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe en Mozambique. De landen spraken hun steun uit voor het door China voorgestelde Global Development Initiative en het Global Security Initiative evenals voor de nieuwe zijderoutes. In Zimbabwe heeft Yang het door China gebouwde en gefinancierde nieuwe parlement officieel overhandigd.
BuZa minister Wang Yi bezocht Myanmar, Thailand, de Filipijnen , Maleisië en Indonesië. In Myanmar nam hij zoals gemeld deel aan de zevende vergadering van de Lancang alias Mekong landen. In Thailand geraakten beide landen het eens over vier punten zoals de snelle opening van de China-Laos-Thailand spoorweg, een voorakkoord over cybersecurity en het streven naar positieve resultaten tijdens de APEC-top die later dit jaar in Thailand plaats vindt. Daarbij  steunt China Thailand zowel in het streven naar een APEC vrijhandelszone als het bereiken van de Putrajaya Vision 2040.  

In de Filipijnen sprak Wang met diverse toppolitici waarbij de nieuwe BuZa minister Manaio die Manilla’s UN -ambassadeur was. Aangenomen wordt dat de nieuwe president Marcos zowel China als de Verenigde Staten wil te vriend houden. De meeste Zuidoost Aziatische landen willen overigens geen partij kiezen tussen de twee. Nadien volgt nog Wangs bezoek aan Maleisië.

Bali

Wang Yi met Indonesische collega Marsudi (Foto Xinhua) Disclaimer

Het hoogtepunt van zijn reis was ongetwijfeld de G20 top van de BuZa ministers. Nadat de Russische minister Lavrov onder vuur kwam te liggen van westerse collega’s pakte hij uit onvrede manifest zijn koffers. De westerse landen willen dat Rusland niet kan deelnemen aan de G20 top zelf in oktober. Indonesië waarvan president Widodo terug is van een bemiddelingsreis in Rusland wil dit niet. Ook China is er tegen dat de G20 tot een uitgebreide versie verwordt van de G7.
Wang sprak er gedurende 5 uren met zijn VS-ambtsgenoot in een dialoog die als opbouwend wordt omschreven. Wang verweet de Biden regering te weinig te doen om de anti-China politiek van het Trump bewind te veranderen en overhandigde een aantal lijsten voor de VS ‘zoals de wandaden van de VS die moeten worden gecorrigeerd, gevallen van bezorgdheid voor China, anti-China-gerelateerde wetgeving en een reeks van gebieden voor mogelijke samenwerking zoals het klimaat en gezondheidszorg’.. Blinken verweet China dat de ‘neutrale politiek’ ten aanzien van het Oekraïne conflict in feite neerkomt op een verholen steun aan de agressor. Toch voorspelde hij dat Biden binnen enkele weken met Xi zou spreken.

Terloops vermeld deze week hadden de stafchefs van het Chinese en het VS-leger een videogesprek en ook de VS-minister voor Financiën Yellen had dinsdag een videogesprek met de Chinese vicepremier Liu He.

Blinken en Wang in Bali (Foto Xinhua) Disclaimer

Bilateraal

Wang Yi voerde te Bali ook gesprekken met de Australische,  Franse, Duitse en Spaanse  minister van Buitenlandse Zaken. Met de Franse minister Catherine Colonna werd afgesproken het alomvattend strategisch partnerschap tot nieuwe hoogten te brengen. Colonna zei dat haar land de traditie van strategische autonomie zal blijven handhaven. De twee partijen kwamen overeen om uitwisselingen van mens tot mens te bevorderen en te vergemakkelijken en de samenwerking op het gebied van klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit te versterken. Wang Yi sprak eveneens met de nieuwe Australische BuZa minister Perry Wong. Na de rampzalige periode onder de Morrison regering zijn de betrekkingen met Australië aan herstel toe. Toch wordt algemeen gedacht dat China zijn handelsbelemmeringen enkel zal opheffen na een langdurig proces van opnieuw vertrouwen op te bouwen. De Spaanse minister Albares evenals Wang Yi bereiden zich voor om volgend jaar de vijftigste verjaardag te vieren van hun betrekkingen.

Ook met Duitsland wordt de 50-ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen voorbereid. De groene BuZa minister Baerbock zei te hopen op dialogen met China over de rechtsstaat, democratie en mensenrechten evenals op samenwerking en uitwisselingen op het gebied van klimaatverandering, groene ontwikkeling en emissiereductie te verbeteren. Wang antwoordde dat het niet meer dan normaal is dat China en Duitsland verschillende opvattingen hebben over de mensenrechtenkwestie, aangezien de twee landen verschillen in sociale systemen, ontwikkelingsstadia en historische en culturele achtergronden.

EU-China dialoog tussen Han Zheng-en Frans Timmermans (Foto CNTV screenshot) Disclaimer

Deze week vond eveneens de derde dialoog op hoog niveau plaats tussen China en de EU. EU-ondervoorzitter Frans Timmermans discuteerde via video met de Chinese vicepremier Han Zheng en beiden waren het eens om de samenwerking op het gebied van milieu, klimaat en energie te verdiepen.

Kortom afgelopen week was er heel wat diplomatieke bedrijvigheid. China meent dat het tweede semester de tijd wordt waarin Azië centraal zal staan. In september zal de SCO waarschijnlijk Iran als lid aanvaarden en later is er in Indonesië de G20 top en in Thailand de APEC-bijeenkomst.

Peoples Daily, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *