‘Canton Fair een succes dankzij toeleveringsketens die standhouden’

Canton Fair sloot gisteren de lente-editie 2022 af, met goede cijfers. Dit geeft hoop aan diegenen die vinden dat de overheid slaagt in zijn opzet om de strijd tegen de pandemie te combineren met economisch herstel.

Canton Fair

De Canton Fair is een handelsbeurs die sinds het voorjaar van 1957 gehouden wordt in de provincie Guangdong, (zuidoosten van de Volksrepubliek China).

Canton Fair online

Deze beurs vindt twee keer per jaar plaats, in de lente en in de herfst. Sinds 2007 is de naam veranderd in China Import and Export Fair. De stad Kanton heet tegenwoordig Guangzhou. De beurs blijft echter vooral bekend onder haar traditionele naam, de Canton Fair. Vanwege COVID-19 zijn de handelsbeurzen momenteel enkel online. Het Pazhou-expositiecentrum, de belangrijkste locatie van de beurs, is tijdelijk omgevormd tot een geïmproviseerd noodhospitaal. Voor de herfstbeurs wordt volop aan een nieuwe tentoonstellingsruimte gewerkt.

Recordcijfers

De lentebeurs van 2022 die op 24 april na tien dagen afliep was de 131e editie. Ziehier de records waarop deze eerste beurs van dit jaar prat gaat. Er namen meer dan 25.000 Chinese en buitenlandse bedrijven deel met bijna 3 miljoen presentaties op internet. Meer dan 30% daarvan debuteerde op de Canton Fair en meer dan 480.000 presentaties focusten op groene en koolstofarme bedrijfsactiviteiten. De meeste Chinese bedrijven behoorden tot de exportsector. Zij haalden met een totale exportwaarde van meer dan 63 miljard euro (douane van Guangzhou) een sterke jaarstijging van 6,8%.

De toekomst is digitaal

Doordat COVID-19 pandemie aanhoudt moet de wereldeconomie meer en meer digitaal gaan. Chinese bedrijven sluiten zich van harte bij deze trend aan om de mondiale ketens van industrie en bevoorrading in stand te houden. Onderhandelingen en handel verliepen vlot op deze online Canton Fair, met live-streaming promotie, gebruik van cloud factory en immersive experiences. Sommige ondernemers overwegen zelfs voortaan vooral of uitsluitend online aan promotie te doen. In elk geval zal ook als COVID-19 het niet meer noodzakelijk maakt de Canton Fair voor een (groot) deel digitaal blijven.

Livestream promotie (foto xinhua)

Onweer

De resultaten van de Canton Fair zullen een opsteker zijn voor allen die betrokken zijn bij het wel en wee van de Chinese economie in het land zelf en in de andere meeste landen. Dat is niet overbodig nu de omikronvariant van COVID donkere onweerswolken over China laat trekken. Vorige week verlaagde het IMF zijn groeiprognose voor China voor 2022 tot 4,4 procent. Volgens een recente analyse van onderzoeksbureau Gavekal, zijn er in de 100 belangrijkste economische steden van China, op 13 na, nu beperkingen, vormen van lockdown en in strengheid toenemende controles. Op basis van adviezen van leidende gezondheidsexperts blijft de Chinese regering kiezen voor aangepaste vormen van de zero covid strategie, om mensenlevens centraal te stellen, een humanitaire ramp te voorkomen.

Kansen

De acties van China om de economie te ondersteunen zullen van vitaal belang zijn voor het wereldwijde herstel, denkt het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva. Volgens de  IMF-directeur heeft Beijing de ruimte om maatregelen te nemen die de groei zullen ondersteunen. Als voorbeeld gaf zij: ‘de verschuiving van de focus naar kwetsbare huishoudens om de consumptie te versterken’. Dit kan volgens Georgieva ook kan helpen de klimaatdoelstellingen van China te ondersteunen omdat bij meer nadruk op de consumptie de economische activiteit naar koolstofarmere sectoren zal gaan.

Chinese ambitie

Chinese overheden op alle niveaus stellen alles in het werk om de economische groei en de bestrijding van de nieuwe uitbraken van het coronavirus met elkaar in evenwicht te brengen. Dit door enerzijds strenge toepassing van maatregelen tegen de verspreiding van de besmettingen, anderzijds door inspanningen om de toelevering in vitale sectoren op gang te houden en grote projecten te laten doorgaan. Zo wil China een onmisbaar onderdeel blijven van de wereldwijde ketens van industrie en toelevering.

Livestream promotie

Handel en productie zullen doorgaan

En het is niet allemaal kommer en kwel. Volgens officiële gegevens bedroeg het totale import- en exportvolume van de buitenlandse handel van China in het eerste kwartaal 9,42 biljoen (een miljoen miljoen) yuan, in euro uitgedrukt 1,33 biljoen) een stijging van 10,7 % op jaarbasis. Als productiecentrum en grote speler op het gebied van buitenlandse handel in China, heeft de provincie Guangdong ten volle de hoofdrol gespeeld met toonaangevende ondernemingen in de toeleveringsketen. In Shanghai hebben grote bedrijven het werk en de productie op een ordelijke manier hervat tijdens de heropleving van COVID-19. SAIC Motor en de fabriek van de Amerikaanse autofabrikant Tesla in Shanghai hervatten vorige week zo goed en zo kwaad als het ging de productie.

De rol van RECEP

Ondanks de uitbraken en de complexe internationale situatie ontving China in het eerste kwartaal van dit jaar 379,87 miljard yuan (53,9 miljard euro) aan directe buitenlandse investeringen (FDI), een stijging van 25,6 % op jaarbasis. Veel multinationale ondernemingen zetten nieuwe projecten of nieuwe productielijnen op in China. Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) dat nu zo’n 100 dagen actief is, leidt al tot een groeiende import en export tussen handelspartners, met verbeterde technologie en tariefverlagingen, meer bestellingen en kostenverlagingen.

Interesse bij Kamers van Koophandel

Volgens het speciale rapport van 2022 over de stand van zaken in het zuiden van China, uitgegeven door de Amerikaanse Kamer van Koophandel in het zuiden van China (AmCham South China) op 1 maart, kiest een overweldigende meerderheid van de beoordeelde bedrijven China als een van de favoriete investeringsbestemmingen. Meer dan 70 % van de beoordeelde bedrijven heeft voor 2022 plannen om opnieuw te investeren in China. Volgens het rapport houden buitenlandse ondernemingen vertrouwen in de uitgebreide concurrentievoordelen van China vanwege de marktomvang, de industriële ondersteuning en het ondernemingsklimaat. Bij de European Union Chamber of Commerce in China blijkt sterke interesse te bestaan om specifiek uit te breiden in het zuidwesten van China.

Het belang van de (handels)beurzen

De organisatoren van de Canton Fair menen dat dit alles meegewerkt heeft om van de handelsbeurs een succes te maken. Naast de Canton Fair heeft China nog andere internationale beurzen en exposities waar nieuwe bedrijfsvormen en diensten aan bod komen. Ook die kunnen een factor worden om nieuw economisch groeipotentieel te bieden en bij de dragen aan het wereldwijde economische herstel.

Bronnen: Xinhua, Al Jazeera, China-Us Focus, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *